FOK!filmchicks: Oud of Nieuw?
Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971) vs Charlie and the Chocolate Factory (2005)
Roald Dahl, wie kent hem niet? Hij pende het verhaal van Charlie and the Chocolate Factory in 1964. Geinspireerd door de vete tussen de Engelse chocoladeproducenten Cadbury en Rowntree vertelt Dahl het verhaal over de jonge Charlie, die samen met vier andere kinderen de mysterieuze chocoladefabriek van Willy Wonka mag bezoeken. Het verhaal is twee keer verfilmd, in 1971 met Gene Wilder in de hoofdrol en in 2005 met Johnny Depp als de excentrieke chocolademaker.
De eerste film is een typische musicalfilm met veel liedjes in de verhaallijn verwerkt. Roald Dahl zelf was er niet zo over te spreken, de aanpassingen aan het verhaal bevielen hem helemaal niet. Dit had als gevolg dat het vervolgboek, Charlie and the Glass Elevator, van Dahl niet verfilmd mocht worden. Zonde, want Willy Wonka & the Chocolate Factory is een leuke film. De liedjes zijn onderhoudend en de film doet nergens langdradig aan. Het enige jammere is dat het verhaal erg aan de oppervlakte blijft.
In 2005 verscheen Tim Burtons verfilming en een groot pluspunt is dat de beroerde positie van Charlie en zijn familie in deze remake explicieter aan bod komt. Ook de cast is meer dan prima, met natuurlijk Helena Bonham Carter, die sowieso weinig fout kan doen. Wat jammer is, is dat Johnny Depps vertolking van Willy Wonka meer op een karikatuur lijkt en ook de oompa loompas zijn in de originele versie toffer. Verder is de film natuurlijk erg Burtons, waar je van moet houden. Kiezen welke film beter is, is lastig maar we gaan toch voor het origineel.
King Kong (1933) vs King Kong (1976) vs King Kong (2005)
In 1925 verscheen de fantasyfilm The Lost World, een avonturenfilm over een expeditie naar een wereld waar dinosaurussen leven. Veel filmmakers wilden inhaken op het succes van deze film en zo verscheen in 1933 King Kong. Door de jaren is dit epische verhaal al in diverse uitvoeringen verteld. Toch verbleken de meeste versies bij het origineel uit 1933.
In de film reist regisseur Carl Denham, met een team van filmmakers en de werkeloze actrice Ann Darrow, naar Skull Island om te zoeken naar de mythische apengod Kong. Ann wordt echter ontvoerd door inboorlingen om als offer voor Kong te dienen. De geile aap is op slag verliefd, maar Ann weet te ontsnappen aan haar belagers. King Kong valt vervolgens in een door Denham gefabriceerde valkuil en de aap wordt naar New York gebracht. Het bange dier ontsnapt echter en zorgt voor veel paniek, met als tranentrekkende finale het gevecht met de tweedekkers vanaf het Empire State Building.
In 1976 verscheen de eerste remake met een wat gemoderniseerd verhaal. In King Kong: the Legend Reborn draait het bijvoorbeeld niet om een filmploeg maar om een groep schippers die op zoek zijn naar olie en bij toeval in de aap gelogeerd raken. Bovendien speelt de eindscène van deze remake, met Jeff Bridges en Jessica Lange in de hoofdrollen, zich af op het voormalige World Trade Center en wordt de reuzenaap afgeschoten door helicopters. Ten opzichte van het origineel had deze film te weinig toegevoegd om herinnerenswaardig te zijn.
Een remake die het origineel op enge wijze benadert is de versie van Peter Jackson uit 2005. Net als in het oorspronkelijke verhaal wilde Jackson het verhaal ook weer af laten spelen in de jaren dertig van de vorige eeuw omdat dat het tijdperk was dat er nog onbekende eilandjes werden ontdekt. Ook had Jackson zijn zinnen gezet op het nabootsen van het gevecht met de tweedekkers en de aap. King Kong bestaat in deze film geheel uit computeranimatie. Om zijn bewegingen zo natuurlijk mogelijk te laten zijn bestudeerde acteur Andy Serkis het gedrag van echte gorilla’s en deed dit daarna zelf na met een speciaal pak aan.