Vandaag in 1987; de megatransfer van Ruud Gullit

In deze reeks specials duiken we op FOK!sport in de sportgeschiedenis. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we het in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag gaan we 23 jaar terug in de tijd. Op 21 maart kwam namelijk een zeer bijzondere transfer rond. Een transfer die veel voeten in de aarde had en definitief het tijdperk van de megatransfers inluidde.

Het is 1985 als bij PSV het besluit wordt genomen om alleen nog maar topspelers naar Eindhoven te halen om de club succesvoller te maken. Eén van de eerste grote aankopen is Ruud Gullit. Hij speelt op dat moment bij Feyenoord en is daar het grote talent in het team dat in 1984 aan de hand van Johan Cruijff de titel pakt. PSV weet echter dat niet Feyenoord eigenaar is van Gullit maar een groenteboer uit Rotterdam. Hij heeft hem destijds voor 300.000 gulden gekocht van Haarlem om hem bij Feyenoord te laten spelen. En dankzij de nieuwe trainer van PSV, Hans Kraaij senior, weten ze bij PSV dat hij van de voetballer af wil. Aanvankelijk bedraagt de vraagprijs voor Gullit 1,5 miljoen gulden, iets wat PSV als woekerwinst bestempelt. Uiteindelijk komt de talentvolle voetballer voor 900.000 gulden naar Eindhoven.

Bij PSV wordt hij aanvoerder en is een zeer belangrijke schakel in het nieuwe PSV. Meteen in het eerste seizoen wordt de zo begeerde landstitel gewonnen en lijkt de nieuwe opzet bij PSV geslaagd. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen speelt PSV in 1986 in augustus een toernooi in Barcelona. Ze moeten daar onder meer tegen AC Milan. Tijdens dat toernooi valt Gullit bijzonder op bij de Italianen.

Op 19 november 1986 hebben de Italianen een geheime ontmoeting met de begeerde Nederlander na de interland Nederland – Polen. Ook Marco van Basten is bij dat gesprek aanwezig. Terwijl dit gesprek natuurlijk geheim had moeten blijven, lekt het uit en de volgende dagen staan de Nederlandse en Italiaanse kranten er vol van. Alle betrokkenen blijven echter ontkennen. Ook bij PSV doet men alsof ze van niets weten terwijl men intern goed op de hoogte is van de Milanese interesse. PSV krijgt namelijk via een hoofdkantoor van Philips in Milaan veel inside information van AC Milan.

Zo wordt al snel duidelijk dat Milan-voorzitter Silvio Berlusconi de PSV’er wel moet kopen om de fans van zijn club niet teleur te stellen. PSV speelt daarop in door duidelijk te maken dat de Eindhovenaren hun ster niet kwijt willen. Hij krijgt een contractverbetering aangeboden waarin zijn salaris omhoog zou gaan van 125.000 gulden naar één miljoen per jaar. PSV kan dat niet betalen, maar speelt het spel rond de transfer hard. Gullit neemt het vernieuwde contract in beraad.

Dan wordt het stil rond Ruud Gullit tot hij in maart 1987 een interview geeft in de Nieuwe Revu. Hij haalt daarin ongekend hard uit naar trainer Kraaij senior. Het interview valt niet in goede aarde bij de trainer en hij eist maatregelen tegen de aanvoerder. Hij vraagt om een speelverbod voor Gullit. PSV moet nu kiezen tussen trainer of de ster van het team. Het bestuur beslist snel om zich achter Gullit te scharen en laat Hans Kraaij senior vallen en ontslaat hem. Gullit komt vanaf met een fikse uitbrander. Over het algemeen wordt het interview gezien als een manier van de voetballer om een transfer te forceren. Gullit ontkent dit echter later, hij gaf het interview omdat het nodig was want hij acht Kraaij niet de geschikte trainer voor PSV. Het bestuur lijkt er ook zo over te denken. De jonge assistent Guus Hiddink mag de functie van de vertrokken trainer overnemen.

Een paar dagen later spant Gullit een arbitragezaak aan bij de KNVB omdat een transfer naar Milan een positieverbetering in houdt. PSV dient daarop een klacht in bij de UEFA tegen AC Milan omdat de club onreglementair eerst de speler en daarna pas de club heeft benaderd. De zaak bij de KNVB staat gepland voor 27 maart. Maar aangezien de transferdeadline nadert, begint men hem bij Milan te knijpen. Zeker aangezien PSV de Milanezen weet wijs te maken dat Gullit geen schijn van kans maakt met zijn arbitragezaak.

Daarom vliegt er 21 maart 1987 een delegatie van de Italiaanse club naar Nederland. Via de contacten van PSV bij Philips in Milaan weet PSV dat de Italianen maximaal tussen de 15 en 20 miljoen gulden willen betalen. PSV gaat de onderhandelingen daarom in met een vraagprijs van bijna 20 miljoen gulden terwijl AC Milan in eerste instantie niet meer dan de helft daarvan wil bieden. Na bijna vier uur onderhandelen komt PSV als winnaar uit de onderhandelingen met een recordtransferbedrag van 17 miljoen gulden.

In een interview na zijn vertrek bij PSV zegt Gullit nog dat PSV nooit een Europese prijs zal veroveren; ironisch genoeg weet PSV in het eerste seizoen zonder de sterspeler de Europacup 1 te veroveren (hierover verscheen eerder een special: [Special] PSV wint de Europacup 1). AC Milan weet met Ruud Gullit in de basis twee jaar daarna de cup met de grote oren te winnen. En Gullit groeit bij ploeg uit Milaan uit tot één van de sterren uit het Europese voetbal.

Tegenwoordig is een bedrag van omgerekend 7,6 miljoen euro geen indrukwekkend bedrag meer. Er worden speler voor meer dan tienmaal dat bedrag verkocht. Net als toen is er grote verontwaardiging over de bedragen die worden neergelegd voor topspelers, maar aan de andere kant is er vreugde bij de clubs die dergelijke monsterbedragen ontvangen. PSV investeerde een deel van het geld in het stadion en versterkte met de rest de selectie. Tegenwoordig vloeit er ook veel geld weg naar makelaars, begeleiders en andersoortige vage figuren die rond spelers hangen. Waardoor er dus veel geld uit het voetbal wegvloeit. Dat is jammer, want de clubs kunnen elke cent gebruiken die ze kunnen krijgen.