EA World

Op dinsdag 26 oktober werd in Utrecht EA World gehouden; een evenement bedoeld voor pers, retail en een select aantal prijswinnaars, waarin de najaarsline-up van Electronic Arts gepresenteerd werd. Wie EA een beetje kent weet dat ze daar altijd iets speciaals van maken, en dat is ze ook deze keer erg goed gelukt.

Wat bij aankomst meteen opviel was de grootsheid van het evenement. Om de mensen van de pers en retail te entertainen voordat ze naar binnen konden stond er een vrachtwagen voor de ingang geparkeerd waar FIFA 2005 en Need For Speed Underground 2 gespeeld kon worden. Die laatste was speelbaar vanuit een hotseat met racestuur.

Nadat de deuren precies op tijd open gingen, kon iedereen soepeltjes naar binnen. Er hoefde niet lang gewacht te worden (de aanwezigheid werd afgetekend en men ontving een pers-cdrom), en er kon meteen gelounged of gegamed (De Urbz of FIFA 2005) gaan worden. Wat opviel bij FIFA 2005 is dat het een gelikte, goed afgewerkte game is. Of de game het kopen waard is vertellen we je echter in onze review op dinsdag. The Urbz: Sims in the City is een game met een concept dat iets afwijkt van de Sims. Het sleutelconcept van de game is een Nietzschiaanse wille zur macht waarmee, door jezelf nieuwe kapsels aan te meten, nieuwe kleren te kopen en items te vinden, je je ‘uniekheid’ kunt versterkten, waardoor je hogerop in het leven komt.

Na een half uurtje loungen werd de aanwezigen gevraagd om op een speciaal opgebouwde voetbaltribune plaats te nemen voor de presentatie van de games die onlangs uit zijn gekomen en de games die nog uit moeten komen.

Op een gigantisch scherm werd vervolgens een videopresentatie getoond van alle games die die avond in speelbare vorm dan wel in videovorm aanwezig zouden zijn. Opvallend was dat de videopresentatie vooraf becommentarieerd was door een professionele voice-over (de commentaarstem van het tv-programma Gammo), waardoor er een goede balans tussen soepel commentaar en een goede vaart van de presentatie is gevonden. Van de gepresenteerde games (waarover op de volgende pagina meer) kwamen door het grote scherm en het goede geluid vooral de aktiegames en de arcade-achtige games goed tot hun recht, met een Need for Speed Underground 2, dat er subliem uit zag. Ook FIFA 2005, Medal of Honor: Pacific Assault, The Lord of The Rings: The Third Age en The Lord of The Rings: Battle for Middle Earth zagen er prachtig uit en zorgden ervoor dat je meteen zin kreeg om ze te spelen. Een opvallend goed gekozen contrast waren de trailers van De Sims 2 en De Urbz, welke vol met humor zaten. Ja, als er een spel is waar EA goed in is, dan is het marketing.

Nadat de videopresentatie voorbij was, gingen er een aantal gordijnen open en werden we verrast met een tweede hal, waar Def Jam Fight for NY, Goldeneye: Rogue Agent, LOTR The Third Age en NFS Underground 2 speelbaar waren. In de presentatie werd al aangekondigd dat er in het kader van NFSU 2 een racewagen en twee als ‘babes’ omschreven dames aanwezig zouden zijn en dat laatste was ook het eerste waar iedereen een foto van maakte. Zoals eerder gezegd zag NFSU 2 er erg gelikt uit. De game speelt verder zoals elke Need For Speed-game, wat betekent dat de auto’s losjes en direct bestuurd worden, en dat je vrijwel alle bochten kunt nemen zonder te remmen.