Asus ROG GR8 II

Steam Machines, wie kent ze nog? Valve dacht de markt van de game-pc’s te revolutioneren en mensen hun pc’s in de huiskamer te laten zetten, maar het liep allemaal niet zoals verwacht. Toch komen er af en toe wat mini game-pc’s uit. Asus is zo vriendelijk de ROG GR8-II ter review aan te bieden.

Voor in de huiskamer
De Asus ROG GR8 II is ontworpen voor de huiskamer. De ontwerpers hebben met passen en meten de desktop zo groot als een PlayStation 4 Pro gemaakt, dat is in ieder geval al een pluspunt. Wat ik jammer vind is dat het meteen zo’n opvallend design is. Microsoft en Sony doen juist hun best om hun apparaten niet zo opvallend te maken, zodat het niet uit de toon valt met je geluidsinstallatie, maar Asus gooit er meteen een opvallend design inclusief lichtjes er tegenaan. Ben je er wel van dan zijn de kleuren te synchroniseren met bijvoorbeeld een lichtgevende ASUS toetsenbord en muis. Voor mensen ouder dan twaalf zijn de lichtjes uit te zetten. De bedoeling is dat je de kast op zijn zij zet, verticaal. Doe je dat niet, dan ziet het er wat raar uit door lijnenspel als design.

Asus ROG GR8-II (Foto: Asus)

Hardware
In plaats van de tragere hardware die in de hedendaagse consoles ingebouwd zijn kan deze mini-pc vertrouwen op high-end Intel Kaby Lake processoren en de niet zo high-end Nvidia GeForce GTX 1060 met maar 3GB aan videogeheugen in plaats van de volle 6GB. Nee, er is met geen mogelijkheid een GTX 1080 of beter in te stoppen, want het is helemaal customized erin gezet om het passend te krijgen met voldoende airflow om de boel koel genoeg te houden. Alleen de harde schijf en het geheugen zijn te upgraden. Dus wil je een pc kopen die je zo nu en dan een boost kan geven: de Asus ROG GR8 II gaat ‘m niet worden. Omdat het allemaal zo krap is, is de voeding extern. Nu staat zoiets typisch in de tv-kast, dus in mijn ogen geen probleem.

De Asus ROG GR8 II is dan ook meer een game-pc voor mensen die een kant-en-klare pc willen hebben en waarschijnlijk over een paar jaar een complete upgrade doen naar een compleet nieuw systeem. Er zijn verschillende versies leverbaar. De instapper heeft een Intel Core i5 7400 en 8 GB werkgeheugen. Deze kost zo’n 1100 euro. Het topmodel bestaat uit een i7 7700 en 16GB aan werkgeheugen. Die gaat voor €1399,- over de digitale toonbank. Beide beschikken over 256 GB opslagcapaciteit door middel van een SSD. Het rare is dat ons testmodel een 120 GB schijf erin had zitten. Dan merk je helemaal dat zo’n schijf snel volloopt. Er is een reden dat ik mijn PlayStation 4 al geüpgraded heb met een schijf van twee terabyte. Voor een game-pc vind ik het dan ook aan de lage kant, zeker als je eens helemaal los gaat op een Steam Sale. Er had best een tweede HDD bij geleverd mogen worden voor de grotere opslagbehoefte, maar een schijf zelf toevoegen is gelukkig nog mogelijk.

Asus ROG GR8-II backside (Foto: Asus)

De pc heeft twee USB 3.0- en twee audiopoorten aan de voorkant. Achter het apparaat vind je nog eens twee USB 3.0, een USB 3.1, een ethernetpoort, een optische S/PDIF-uitgang en nog eens een analoge en digitale audio-uitgang. Om je schermen, VR-brillen of beamer aan te sluiten zijn er ook twee HDMI-poorten en een DisplayPort. Waar Asus mee schermt is dat het apparaat geschikt is voor VR. De ROG GR8 II heeft dan ook twee HDMI-poorten, voor het aansluiten van bijvoorbeeld een VR-bril en een televisie zodat anderen nog mee zouden kunnen kijken. Helaas, mijn budget om een Oculus of Vive te halen is op, dus ik moet ze op hun woord geloven.

Game-performance
De Asus ROG is een game-pc, dus we gaan het eens testen met gangbare games. De fabrikant zet op de site dat het een ideale pc is voor mensen die Full HD willen gamen, dus daarin ga ik ook testen. Heb je toch geen 4K-scherm, dan levert de Asus ROG GR8 zeker wel een prima prestatie. Bij alle games gebruik ik de meegeleverde benchmarktools. Ik zet alle settings voluit en de resolutie op Full HD. Batman: Arkham Knight komt op een mooie 87 frames per seconde uit. Metro: Last Light heeft een gemiddelde fps van 47. Rise of the Tomb Raider haalt gemiddeld 84 fps. Deus Ex: Mankind Divided levert een gemiddelde van 47 fps op. Het is duidelijk, de pc is inderdaad prima voor Full HD gaming. Natuurlijk probeerde ik even de 4K-resolutie van games en daar moet je deze pc inderdaad niet voor kopen. Batman daalt naar een gemiddelde van 24 fps, niet echt speelbaar met de dips die er te zien zijn.

Game Gemiddelde fps
 Batman: Arkham Knight 87 
 Metro: Last Light 47 
 Rise of the Tomb Raider 84 
 Deus Ex: Mankind Divided  47 

Vanaf het moment dat je de aan-knop indrukt hoor je al een constante zoemend geluid van de koelfans op de achtergrond. Niet enorm storend, maar het is wel aanwezig. Daar kun je niet omheen, want ik kon nergens een mogelijkheid vinden een profiel aan te passen waardoor de pc wat rustiger wordt. Het systeem is bij zwaardere bezigheden nog wat luider, een bijproduct van een kleinere kast en dus minder koelmogelijkheden. Nu ga ik niet 15cm van mijn pc zitten, maar ook vanaf 3 meter verderop is het zeker hoorbaar. In de huiskamer wil je het toch zo onopvallend mogelijk hebben.

Conclusie
De Asus ROG GR8 II is een interessante optie voor de niet-zelf-bouwers onder ons. Maar ook als je het wel zelf in zo’n klein kastje wil proppen ben je al snel meer geld kwijt. Er moet veel in aangepaste vorm en dat kost nu eenmaal geld. Voor Full HD-gaming is deze pc prima, maar wil je een hogere resolutie of wil je het ooit uitbreiden, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Iets meer geheugen en opslag erin zetten gaat je niet helpen om flink meer frames per seconde uit games te trekken. Het enige waar ik zelf mee zit is het design. Het zal mijn leeftijd zijn, maar die lichtjes, die lijnen: het past niet bij de rest van mijn tv-hoek. Gelukkig zijn die lichtjes uit te zetten, maar dan nog. Als je er wel van bent dan zijn de kleuren te synchroniseren met je toetsenbord en muis. Je hardware moet dan wel het zogenaamde Aura ondersteunen zoals de ROG Claymore en ROG Pugio.