CD: Phos - Never Obsolete

De uit Utrecht afkomstige singer-songwriter Eveline Vroonland werd in 2012 bekend toen ze een opname van een huiskamerconcert online had gezet. Twee jaar later zag de muzikante het licht en ging vanaf dat moment verder onder de artiestennaam Phos (Grieks voor licht). Phos omschrijft haar muziekstijl als Dream & Bass en wat ons betreft dekt dat de lading prima. Begin 2014 verscheen de The Jump-EP en werd Phos door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en ligt eindelijk Never Obsolete, het eerste album van Phos, in de betere platenwinkels.

Phos - Never Obsolete

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van Never Obsolete is de gelaagdheid van het album. Samen met producer Skiggy Rapz dook de muzikante de studio in om daar een tiental dromerige popliedjes op te nemen, waarbij de Utrechtse alle instrumenten voor haar rekening nam. Muzikaal gezien zweeft ze dan ook ergens tussen The xx, Bjork en Laurie Anderson die op de R'n'B-tour gaat. Net als laatstgenoemde artieste maakt ook Phos veelvuldig gebruik van vervagende loops die gemaakt zijn met haar eigen stemgeluid. Phos is op Never Obsolete nog duidelijk op zoek naar een vaste muzikale koers en zodoende horen we dan ook een energeiek en zeer divers album voorbijkomen.

In een tijd dat zangeresjes als Lorde enorm populair zijn, zou er ook een markt moeten zijn voor artiesten als Phos. Never Obsolete staat namelijk vol met experimentele dreampopliedjes, die op het ene moment nog kwetsbaar en gevoelig zijn om vervolgens over te gaan in stevige electronische experimenten. Naast de al eerder uitgebrachte single 'Fall Out' zijn het vooral liedjes als 'Passing the Green' en 'Beaming Light' die prima aan zouden kunnen slaan bij het grotere publiek. Dat Phos de nodige kwaliteiten in huis heeft bleek al uit het feit dat de Utrechtse haar debuutalbum mocht presenteren op de jongste editie van het Noorderslag festival. Liefhebbers van eigenzinnige en experimentele popliedjes, uitgevoerd door een vrouw die precies weet wat ze kan en wil, zullen aan dit verrassende debuutalbum zeker geen buil vallen.