World of Warplanes

Lang, lang geleden in een land hier heel dichtbij leefde eens een kleine jongen. Die jongen ben ik uiteraard zelf en net als alle andere kleine jongens had ik grootse plannen voor mijn toekomst. Ik wilde of tanksoldaat worden of piloot. Na de teleurstelling van de vervlogen droom kwam daar de Wit-Russische studio Wargaming.net. Met hun World of Tanks gaven zij mij de mogelijkheid om vanuit het comfort van mijn eigen huiskamer met tanks te spelen en vooral anderen af te knallen. En wat denk je? Mijn tweede grote droom komt ook uit dankzij deze gamestudio. Zij brengt ons namelijk namelijk World of Warplanes.

World of Warplanes is het tweede grote free-to-playspel van Wargaming. Net als de grote broer met de tanks kun je het spelen zonder ook maar een euro uit te geven. De basis van het spel is ook hetzelfde. Je begint met een tier 1-vliegtuig, hopt in een luchtgevecht en gaat de strijd aan met 29 anderen. De winnaar is het team van vijftien dat als laatste overblijft.

Hiermee kom je ook direct terecht bij de kracht van World of Warplanes. Het is heel simpel van opzet. Met een paar klikken kun je al aan de slag. Geen moeilijke knoppencombinaties, geen lastige strategieën die je moet uitwerken. Gewoon motor aan en gaan. De enige keuze die je aan het begin moet maken is met welke klasse je begint. Ga je voor snel en wendbaar dan kies je de fighters, iets robuuster betekent een keuze voor de heavy fighters en wil je je focussen op de gronddoelen dan kies je een attack aircraft.

 

Tijdens de gevechten kun je experience verdienen. Hoe beter jij en je team het doen, hoe meer punten je krijgt. Blijf je aan de rand van het speelveld, dan gaat je experience level erg langzaam. Weet je hier en daar een vliegtuig neer te halen, je begrijpt het wel. Wanneer je genoeg experience hebt verzameld kun je je vliegtuig upgraden en uiteindelijk een tier 2-vliegtuig kopen met meer kracht en betere mogelijkheden. Hoe hoger je in level komt, des te meer en moeilijkere maps je voorgeschoteld krijgt.

Het bijzondere van het spel is dat alle vliegtuigen historisch correct zijn. De vliegtuigen zijn allemaal uit de periode tussen de jaren '30 en jaren '60. Met ruim honderd vliegtuigen uit vijf landen is er bij de start al meer dan genoeg keuze en Wargaming kennende zal er nog wel het een en ander bijkomen in de toekomst.

 

Een groot verschil met World of Tanks is toch wel de speelsnelheid. Die ligt namelijk een behoorlijk stuk hoger in World of Warplanes. De gevechten zijn dan ook een stuk sneller voorbij dan bij de tanks. Een groot voordeel voor de gamers die even snel een of twee potjes willen spelen. Wat mij persoonlijk ook wel erg aantrekt in deze snelheid is dat je niet zo gigantisch lang meer hoeft te wachten als je als een van de eerste vliegtuigen wordt neergehaald, want ja dat gebeurt mij nogal eens. Ik heb nog geen enkele keer de kans gehad om een kop koffie te maken voordat mijn vliegtuig al weer in de hangar stond, klaar voor het volgende gevecht.

Wat ook een leuke feature is, is dat je het niet alleen opneemt tegen andere vliegtuigen. Door de gehele map, die er overigens allemaal grafisch heel prima uitzien, vind je ook gevechtsschepen, gebouwen en luchtafweergeschut die het allemaal op jouw mooie vliegtuig voorzien hebben. Het enige nadeel hierbij is dat je soms wel doorhebt dat je gigantisch hard beschoten wordt, maar dat je geen idee hebt waar het vandaan komt. Tegen de tijd dat je het doorhebt heb je vaak al het punt bereikt dat je vliegtuig bezig is ter aarde te storten.

 

Conclusie
Wargaming heeft met World of Warplanes een prima spel in de gamewereld gebracht. Het ziet er prachtig uit en gaat verder op een goede basis van World of Tanks qua gameplay die al meer dan succesvol is gebleken. De gameplay is simpel en daardoor heel toegankelijk, maar verslavend. Je moet wel goed blijven opletten omdat het gevaar letterlijk overal verborgen zit, maar een beetje uitdaging kan geen kwaad. Met 4,5 miljoen bètaspelers lijkt World of Warplanes nu al goed op weg om het aantal van ruim 75 miljoen World of Tanks-spelers te evenaren. Een absolute aanrader voor liefhebbers van korte en snelle gameplay.


Exclusief beschikbaar voor Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.