CD: The Script - Science & Faith

In 2008 bestormde een toen nog onbekend bandje uit Ierland de hitlijsten met nummers als 'The Man Who Can't Be Moved', 'Breakeven' en 'We Cry'. Na het gelijknamige debuutalbum is The Script nu terug met een nieuwe plaat: Science and Faith.

The Script

Dat het trio populair is moge duidelijk zijn. De eerste drie singles van het debuutalbum stonden op één in onder andere Engeland en thuisland Ierland, Paul McCartney vroeg hen persoonlijk om zijn voorprogramma voor de Amerikaanse tour te verzorgen en ook het nieuwe album kwam op één binnen in de Engelse en Ierse album charts. De nieuwe plaat van het trio werd voorafgegaan met de release van de nieuwe single, 'For The First Time'. Met deze nieuwe single laat The Script horen geen eendagsvlieg te zijn. De stem van zanger Danny O'Donoghue heeft een eigen geluid en is prima herkenbaar.

Ook opener 'You Won't Feel A Thing' heeft het herkenbare The Script-geluid dat zich kenmerkt als toegankelijke top 40-pop. Het is zo'n nummer waar je live concerten prima mee kunt beginnen. De band zet in, niet te heftig. Vervolgens komt zanger O'Donoghue het podium oprennen, het publiek klapt en juicht en Danny begint te zingen. Hij zingt een opbouwend coupletje en vervolgens gaat het los in het catchy refrein. Het tweede couplet wordt uitgebreid met 'oehoeh' achtergrondzang en bij de tweede keer refrein gaat het publiek uit zijn dak, zingt mee en danst. Na dit sterke begin, gaat de cd verder met de single 'For The First Time'. Een nummer à la 'The Man Who Can't Be Moved'. De tekst is een kort verhaal met een emotionele lading. O'Donoghue zingt over een jongen en een meisje die vroeger zo verliefd waren, maar nu uit elkaar gegroeid lijken te zijn. Of toch niet? Zullen zij het gevoel van vroeger weer terug kunnen krijgen?

script

De liefde, het is me wat! Ook op 'Science and Faith' lijkt de liefde en de daarbij inbegrepen pieken en dalen het centrale thema op de langspeler te zijn. 'Nothing' vertelt het verhaal van een dronken jongen met een gebroken hart die emotioneel een oude liefde opbelt. Dronken mensen zeggen de waarheid is een beetje de strekking. Het lijkt vrij standaard, maar The Script geeft het cliché toch iets eigens mee. Het is de muziek die het nummer een passende en pure emotionele lading meegeeft. 'Science & Faith' is muzikaal wat ruiger en gaat over de slechte combinatie tussen liefde en wetenschap. Gevoelens zijn niet in getallen of wetenschappelijke termen uit te drukken.

'Dead Man Walking' is een fris nummer en kan zo de radio op. Dat geldt overigens voor meerdere nummers. The Scipt haters zouden het wel eens zwaar kunnen gaan krijgen, want van deze Ierse band zijn we voorlopig nog niet af. De tweede plaat is altijd een moeilijke is een vaak gehoord cliché. Of dit ook voor The Script gold bij het maken van 'Science & Faith' is in ieder geval niet terug te horen op het album zelf. Natuurlijk gaat The Script door waar ze op het debuutalbum mee stopten, maar het is een leuke aanvulling van het vorige repertoire. Heb je zin in pakkende popliedjes met teksten die vrijwel iedereen op zijn eigen manier kan interpreteren, dan moet je 'Science & Faith' van The Script zeker eens beluisteren.