Tijdschrift: Photoshop creative

tijdschrift banner

Wie bij ‘shoppen’ denkt aan overvolle winkels afstruinen met twaalf tassen aan de arm, mag deze review direct weer wegklikken. Zie je echter lagen, selectiegereedschap, overvloeimodi en filters voor je, lees dan vooral even verder. Photoshop heeft ontelbaar veel opties om prachtige afbeeldingen en foto’s te maken en het is dan ook niet gek dat er diverse tijdschriften op de markt zijn die om dit programma draaien. Photoshop creative is er daar één van.

Photoshop creativeGevarieerd
Het blad opent met een kort voorwoord en een blik op wat er zoal in het nummer behandeld wordt. Nadat dit voor een deel herhaald wordt in de inhoudsopgave, komen er een aantal pagina’s met nieuws op foto- en vormgeefgebied en feedback van lezers op het blad. Voordat de vele tutorials beginnen is er eerst nog plaats voor een aantal inspirerende interviews met vormgevers over hun werk en werkwijze. De tutorials behandelen verschillende aspecten van het programma Photoshop, maar zijn vooral gericht op het bewerken van foto’s. Diverse technieken worden uitgelegd aan de hand van simpele stappen en veel beeldmateriaal. De technieken zijn zowel voor de beginnende als de ervaren Photoshopper en variëren in benodigde tijd van tien minuten tot vijf uur. Uiteraard mag de nodige reclame voor aanverwante producten achterin het blad niet ontbreken, naast exposities van werk van lezers en het beantwoorden van programmagerelateerde vragen. Op de bijgeleverde cd staan de workshopbestanden, videouitleg en extra’s in de vorm van stockphoto’s, penselen en texturen.

Duidelijk
Photoshop creative oogt lekker rustig en toegankelijk. Geen flitsende, donkere vormgeving, maar eenvoudige vormen en rustige, lichte kleuren. Het taalgebruik is niet hoogdravend en houdt rekening met beginnelingen. De tutorials zijn erg duidelijk uitgelegd, met screenshots (af en toe wel aan de kleine kant) van elke stap, uitleg van hoe de technieken gebruikt gaan worden en een illustratie van de lagenopbouw van het bestand. Met name die lagenopbouw is goed voor het begrip van wat welke stap precies voor invloed heeft op het bestand. De gevorderde gebruiker zal zich kunnen storen aan de herhaling die de tutorials bezitten: een samenvatting, stappenuitleg, screenshots en lagenopbouw is voor hen mogelijk wat te veel. Beginners zullen echter veel baat hebben bij de extra uitleg over programmafuncties en tips voor onder andere snelle toetscombinaties. De extra’s op de cd zijn altijd leuk om in je collectie te hebben, de videotutorials zijn handig, maar ook jammer dat ze niet in het Nederlands zijn, omdat de tutorials in het boek wel uit gaan van de Nederlandse versie van Photoshop. Photoshop creative is door de vele en duidelijke tutorials een prima blad voor de (beginnende) shopper en kan gerust in het winkelmandje gelegd worden.

Meer informatie over dit blad vind je op de bijbehorende site.