Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen

De samenwerking tussen Nintendo, Sega en het Internationale Olympische Comité bevalt de drie partijen prima. Nadat Mario en Sonic eerder al de Wii en de Nintendo DS aandeden in de Olympische Zomerspelen, zijn deze keer de Winterspelen aan de beurt. De Winterspelen worden, zoals wellicht bekend, volgend jaar gehouden in Vancouver. Dat is dan ook de locatie waar onze vrienden zich nu bevinden. Het idee blijft hetzelfde als met de Zomerspelen, alleen nu krijg je de kans om de diverse winterse sporten en de erbij verzonnen exemplaren uit te oefenen. Op de Nintendo DS heb je dan wel geen Wii-mote of Nun-chuck maar de besturing is in de meest gevallen nog steeds logisch en eenvoudig. Voor de Wii is ook een versie van dit spel beschikbaar, die eerder door een collega is besproken: Mario & Sonic at the Olympic Winter Games

Karakters
De basis van het spel is een heel eind hetzelfde als dat van zijn grote broer de Wii, maar natuurlijk zijn er de nodige verschillen. De DS blijft tenslotte het kleine broertje en heeft niet alle mogelijkheden die de Wii biedt. Wat er in ieder geval niet in ontbreekt zijn de grote namen uit beide stallen. Je komt in het spel onder anderen Mario, Luigi, Sonic, Bowser, Silver en nog vele andere tegen. Deze personages kun je in vier categorieën onderverdelen: “Allround”, “Snel”, “Technisch” of “Sterk”. Zo valt Mario in de allround categorie en zien we Sonic in de snelle categorie. Strategisch inzetten van de beschikbare karakters is dan ook essentieel bij sommige sporten om tot de beste resultaten te komen.




Vriesstad
Als je kiest voor de avonturenmodus, heb je wat mij betreft het leukste gedeelte van dit spel te pakken. Dit is een soort RPG en hierin hebben Bowser en Dr. Eggman hun krachten gebundeld. Deze twee schavuiten hebben de pratende sneeuwvlokken gegijzeld om een eigen winterspelen te organiseren. Deze sneeuwvlokken zijn verantwoordelijk voor het feit dat het overal ter wereld kan sneeuwen. Zonder deze speciale sneeuwvlokken kunnen de Olympische Winterspelen natuurlijk niet doorgaan, dus aan jou de nobele taak om dit probleem de wereld uit te helpen. Om dit probleem an te pakken moet je diverse missies tot een goed einde weten te brengen. Deze missies bestaan uit een leuke variatie van de diverse Olympische en niet Olympische sporten. Na elke succesvol voltooide missie ontvang je een kristal. Deze heb je weer nodig om onder andere de diverse ijsmuren af te kunnen breken en Bowser en Dr. Eggman uiteindelijk te kunnen verslaan. Tijdens het reizen kun je wisselen tussen Mario en Sonic, wat in sommige gevallen ook nodig is. Zo laat Peach weten dat ze op zoek is naar Mario als Sonic haar aanspreekt. Ook tijdens de diverse sporten is het belangrijk te kijken wie je waarvoor inzet aangezien de verschillende karakters hun sterke en zwakke punten hebben. De avonturenmodus is qua graphics en gameplay geslaagd en een heel leuk onderdeel binnen het gehele spel op de Nintendo DS.



Alleen spelen
De singleplayer modus is een uitdaging op zich. Het vermaak-gehalte ligt ook een stuk lager dan in de avonturenmodus en is eentonig en simpel. Hetgeen je moet doen is veelal repetitief en daardoor komt dit gedeelte slecht opgebouwd over. Een voorbeeld hiervan is het snowboarden. Hier moet je in een hoog tempo van circa tien keer per seconde met de stylus op het scherm tikken. Het klinkt eenvoudig, maar het wordt na even toch bijna een RSI-gevalletje. Het is jammer dat Sega in de singleplayer mode kansen heeft laten liggen. De graphics zijn op orde maar de gameplay laat hier veel te wensen over.

Met zijn vieren
Natuurlijk ontbreekt ook de multi-user optie niet. Je hebt de single card en de rest downloadt hem uitvoering, maar die is niet echt aan te raden. Het downloaden gaat zo tergend langzaam, zoals bij alle singlecard multiplayer-uitvoeringen, dat het spelen erna niet meer voldoende voldoening geeft om het later nog eens keer te gaan proberen. Dan blijft er natuurlijk nog de optie over waarin iedere speler zijn eigen versie heeft om tegen elkaar te gaan spelen. Deze heb ik helaas niet kunnen testen, maar lijkt me wel een leuke variant.