CD: Hardstyle The Ultimate Collection - Best Of 2009

De dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen en de winkels hebben de kerstversieringen alweer hangen. Het is weer bijna zover: het einde van het jaar. Dat betekent dat er weer uitgebreid teruggeblikt wordt op het afgelopen jaar. Zo ook met de hardstyle uit 2009 op de verzamelaar Hardstyle The Ultimate Collection: Best Of 2009.


2009 is het jaar dat veel producers een artiestenalbum uitbrachten. D-Block & S-Te-Fan, Activator, Zany en Showtek zijn een aantal acts die dat deden. Daarnaast werden er nog eens een hele hoop vinyls uitgebracht, dus keus genoeg voor een jaaroverzicht. Maar hoe kies je nou de beste tracks? Zijn dat de platen die het meest verkocht zijn, het meest te horen waren op een feest of is dat de persoonlijke keus van de dj's (in dit geval Dargan & Main) die de cd's hebben gemixt?

Een blik op de tracklist doet het laatste vermoeden. Er staan een hoop grote klappers van het afgelopen jaar tussen. 'Scrap Attack', 'Yellow Minute', 'Innocent' en 'Her Voice (Headhunterz Remix)' zijn stuk voor stuk platen die menig voetje van de vloer hebben doen gaan. Maar toch missen er nog een hoop die op een overzicht als deze niet zouden mogen ontbreken, bijvoorbeeld 'The First Cut', 'Shiverz', 'KYHU (Noisecontrollers remix)' of 'Serenity'.

Dragan & Main

Het mixwerk is een beetje vreemd. Zo wordt er op de eerste cd bijvoorbeeld geopend met 'Do You Want Heavy?' van Zany & The Beholder. Een vrij ruige, rauwe track die beter op zijn plaats is aan het einde van een mix. Zo gebeurt het vaker dat het wat hardere werk gecombineerd wordt met 'rustige' platen waardoor er niet echt sprake is van een lekkere opbouw. En dat is jammer, want het luistert lekkerder weg als je toewerkt naar een knallende climax! Ook apart is dat er een aantal jumpstyleplaten voorbij komen.

Het allerbeste van 2009 bevat deze compilatie niet, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Toch mis je een aantal klappers en is het vreemd dat er op een verzamelaar als deze relatief onbekende tracks te vinden zijn. Wie vaker hardstyle-cd's koopt zal het grootste deel van de al dan niet ontbrekende hits al wel hebben, waardoor deze cd voor hen weinig toegevoegde waarde heeft. Wie liever alles in een overzicht wil hebben zit vrij goed met deze compilatie.


Label: Cloud 9 Dance Releasedatum: November 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in het FOK Muziekforum.