iPod Touch

Als tweede game was Myst aan de beurt, een game die perfect geschikt zou moeten zijn voor de iPod. Wat werkt nu beter op een touchscreen dan een point & click-adventure? Al snel merk je dat alles inderdaad functioneert zoals je het zou verwachten. Switches omzetten, door de wereld lopen, het werkt allemaal prima aangezien het gewoon een kwestie is van op de juiste plek op het scherm drukken. Toch was Myst tot mijn verrassing de game die een grote zwakte van de iPod blootlegde: gevoeligheid. Het voordeel dat de Nintendo DS heeft is dat je met een stylus behoorlijk accuraat kunt zijn, maar zoiets wordt niet meegeleverd bij de iPod. Op zich geen ramp zou je zeggen, maar er zijn puzzels die vereisen dat je op een aantal echt heel kleine knopjes moet drukken. Leuk, maar dat lukt dus niet echt gemakkelijk. Gelukkig is dit ook het enige minpunt, maar het is wel vrij belemmerend voor de gameplay.

De laatste game waar we mee aan de slag gingen was Need for Speed: Undercover. Op de PlayStation 3 kwam de game niet heel goed uit de verf, dus ik was wat huiverig toen ik de game binnenhaalde, maar die vrees bleek al snel ongegrond. Van de drie games liet Need for Speed veruit het beste zien waar de iPod nu eigenlijk toe in staat is. Het eerste dat opvalt als je de game opstart zijn de graphics, deze doen niet alleen niet onder voor de Nintendo DS, ze knallen er hard overheen. Het is nog geen PSP-kwaliteit, maar het was wel een schok. Als dit al mogelijk is met zo\\\'n klein apparaatje, wat moet de toekomst van portable gaming ons dan wel niet brengen. Maar goed, het draait natuurlijk om gameplay.

Bij EA hadden ze ook door dat de functionaliteiten van de iPod toch wat beperkt zijn en de oplossing is vrij simpel: je hoeft geen gas te geven. Het accelereren gaat automatisch, het enige dat je hoeft te doen is sturen, remmen of boosten. Het sturen gaat door het kantelen van de iPod. Dit werkt erg goed, je kunt vrij precies door de bochten heen glijden en de circuits af scheuren. Driften is nog wat lastig omdat je dan snel even moet tegensturen, maar toch werkt het prima. Ondanks dat er dus beperkingen zijn is het prima mogelijk om games neer te zetten die goed besturen en dan krijgen de graphicshoeren nog wat ook, een win-win-situatie lijkt me dat. Het voordeel van Need for Speed is dat de game ook maar € 7,99 kost. Daarmee is de game voor de Appstore hoog geprijsd, maar in vergelijking met de Nintendo DS en PSP is dat natuurlijk een geweldige deal. Je hebt dan maar wat minder gameplay en de game is wat korter, maar ook hier laat de iPod zien dat het een concurrent is.

Naast het gamen kun je natuurlijk nog veel meer met de iPod Touch. Zo noemde ik al de mogelijkheid tot het checken van je mail, maar Safari staat er natuurlijk niet voor niets op. Als je via Wi-Fi een verbinding hebt kun je lekker het internet gaan afzoeken. Omdat de iPod ook weet hoe je hem vasthoudt kun je surfen in horizontale of verticale houding, net wat je zelf fijn vindt. Verder kun je de iPod syncen met bijvoorbeeld Outlook, waardoor je je agenda, contactenlijst en notities altijd bij de hand hebt. Er wordt verder een mogelijkheid meegeleverd om routes uit te stippelen met Google Maps, de weersvoorspellingen te bekijken voor de hele wereld, Youtube-filmpjes binnen te halen en de aandelenkoersen te volgen. Uiteraard kun je ook direct de iTunes Store in om nieuwe muziek, games of andere apps te downloaden. De beeldweergave is ruimschoots goed genoeg om films te kijken, maar het is natuurlijk geen heel groot beeld en de batterij is er geen fan van.

Dan komen we gelijk ook bij een ander nadeel van de iPod Touch, de batterijduur. De iPods hebben lange tijd niet echt bekend gestaan om hun lange levensduur en hoewel de Touch echt wel een tijdje meegaat als je hem als MP3-speler gebruikt, zodra er gerekend moet worden gaat het hard achteruit. Door games als Need for Speed zal je batterij na vier uur hooguit er gewoon wel mee ophouden en anders dan bij de PSP die ook niet bekend staat om de vele uren die je non-stop kunt gamen, is het tijdelijk wisselen van accu geen optie. Dit zorgt ervoor dat de iPod Touch niet geschikt is voor lange reizen om de kids zoet te houden of iets dergelijks, maar vooral dient voor de korte momenten tussendoor. De dagelijkse treinreis tussen Amsterdam en Den Bosch bijvoorbeeld.