Fifa Street 3

Maar helaas is Fifa Street 3 niet de leuke game die het op het eerste gezicht lijkt. De GameBreaker feature is leuk bedacht maar is eigenlijk meer een Superman-mode. Elk schot op goal zit automatisch, en het afpakken van de bal wordt bijna onmogelijk. Het enige wat tegen je tegen een GameBreaker kunt doen is zelf ook een GameBreaker activeren, waardoor het spel op slot valt en er eigenlijk niets gebeurt tot de GameBreakers afgelopen zijn. Natuurlijk moet je dan net wel een volle GameBreaker balk hebben. Als het je onverhoopt wel lukt om tegen iemand die in GameBreaker mode zit te scoren krijg je niet alleen je goal, maar de tegenstander zijn GameBreaker tijd is dan ook gelijk afgelopen.

Het spel speelt ook niet lekker. Zeker als je aan het verdedigen bent is het frustrerend dat tackel-acties traag en onmogelijk te timen en richten zijn. De bal afpakken is meer geluk dan wijsheid. Hierbij komt ook de bar slechte AI van de computer om de hoek kijken. Naast het feit dat je na twee wedstrijden kunt voorspellen wat de AI gaat doen als hij de bal heeft, gedraagd de AI zich eigenlijk constant abnormaal. De AI lijkt redelijk simpel in elkaar gezet. Zodra je het beter gaat doen dan volgens de game eigenlijk zou moeten, gaat de AI simpelweg dingen doen die het spel normaal gesproken helemaal niet toelaat. Hierbij kun je denken aan het tackelen van een speler die te ver weg loopt, maar ook het scoren van ballen die anders gesproken nooit zouden zitten. Of juist het tegenhouden van, normaal gesproken, 100% goals. Hierdoor ga je je op den duur ergeren aan de AI die constant hetzelfde doet maar eigenlijk bijna niet tegen te werken is. Het feit dat er geen scheidsrechter is laat het nog eens oneerlijk lijken ook. Als je dan eenmaal aan de bal bent is er ook niet veel aan. Normaal scoren is zeker op de hogere moeilijkheidsgraden eigenlijk niet te doen. Elke voorzet wordt wel onderschept. Dus moet je je GameBreaker gebruiken. Heel het spel komt er dan eigenlijk op neer dat je de bal hooghoudt terwijl je rondloopt tot je gamebreaker balk vol is. Daarna maak je één schot op goal, activeer je je GameBreaker en scoor je twee keer voordat deze afgelopen is. Dit herhaalt zich tot de voorwaarden van het speltype voldaan zijn. Five-a-side matches tegen moeilijke tegenstanders zijn dan ook de grootste uitdaging in het spel, en tegelijkertijd de grootste irritatie.

Online en Head to Head is het nog erger, zo kun je wanneer je de bal hebt deze blijven hooghouden en naar de keeper van de tegenstander toe lopen en scoren omdat het voor mensen bijna onmogelijk is om iemand dan te tackelen. Ook hier doet de GameBreaker zijn naam eer aan, want zodra er eentje geactiveerd is, is het spel stuk en kun je net zo goed ophouden. Het is geen uitzondering dat ik in één GameBreaker 4 keer scoorde of dat de tegenstander dat bij mij deed.

Kleine dingetjes die het \\\'net niet\\\' zijn, zijn bijvoorbeeld het rankingsysteem van de spelers. Deze krijgen een score van nul tot vijf sterren. Per onderdeel is dit handig om te zien. Maar blijkbaar wil EA aangeven dat ze hele goede spelers hebben uitgekozen, want niemand heeft een gemiddelde score van minder dan 3.5 ster. Deze score en ook die per onderdeel gaat wel omhoog als je meer met een bepaalde speler speelt, helaas is hier niet echt veel van te merken. Jammer is dat er geen Nederlandse spelers in zitten, blijkbaar waren ze niet goed genoeg voor 3.5 ster?

Gaan er dan nog dingen wél goed bij Fifa Street 3? Ja, gelukkig nog wel, zo is de muziek echt fijn als je aan het spelen bent, en heeft EA hier, zoals ik van ze gewend ben van de Need For Speed series, wél gescoord. Van leuke relaxende deuntjes tot aan echt goede nummers, fijne muziek om een balletje bij te trappen. De game ziet er niet slecht uit, en de karikatuurweergave van de spelers is ook wel leuk bedacht. Natuurlijk is het ook tof als je met een vliegende omhaal de bal in de kruising ramt.