SpongeBob: De slag om Vulkaan Eiland

SpongeBob is één van de bekendste tekenfilm-figuren momenteel en er zijn al een aantal games verschenen met deze spons in de hoofdrol. De allernieuwste game is SpongeBob en zijn vrienden: De slag om vulkaan eiland. Onze dappere spons is door de wijze oude kreeft naar het eiland gehaald samen met zijn vrienden, alleen zijn ze helaas helemaal verspreid over het eiland terecht gekomen. Alleen SpongeBob en Danny Phantom zijn samen terecht gekomen en met hen begin je dan ook de tutorial. Echt heel uitgebreid is deze tutorial niet, maar dat is ook niet nodig voor het spel. De game is overduidelijk bedoeld als kinderspel. De game is geheel in het Nederlands te spelen (eventueel ook in het Engels) met gesproken tekst die begeleid wordt door ondertiteling.


In het spel ben je dus door de wijze oude kreeft naar het eiland gehaald om de bewoners te redden van een vreemd slijm dat iedereen die het aanraakt kwaadaardig maakt. Het slijmerige monster, de Mawgu, leeft in de vulkaan en dat is dan ook waar Spongebob naar op zoek gaat. Onderweg komt hij andere bekende figuren van Nickelodeon tegen zoals Timmy Turner, Sandy de onderwater-eekhoorn en Jimmy Neutron. Het grootste deel van de karakters is speelbaar, maar sommige figuren komen je enkel in het spel te hulp. Alle karakters hebben hun eigen vechttechnieken. Danny Phantom kan behoorlijk hard slaan, terwijl Patrick, het zeester-vriendje van SpongeBob, op zijn punten rond kan rollen om vijanden schade toe te doen. De besturing is ook echt toegespitst op gebruik door kinderen: geen moeilijke knoppencombinaties, maar gewoon vechten met rondje en schieten met vierkantje. Af en toe zul je ook naar een ander platform moeten springen met kruisje, of zelfs een dubbele sprong moeten maken met dubbel kruisje, maar verschillende knoppen tegelijk gebruiken is niet nodig.

Zoals al eerder is gezegd speel je dit spel niet alleen als SpongeBob, maar word je bijgestaan door zijn vrienden. Deze vrienden lopen het hele spel met je mee en door op R2 te drukken wissel je van speelbaar personage. Hoewel het lijkt alsof je dus een groepje hebt die je kunnen helpen, had je het spel eigenlijk net zo goed in je eentje kunnen spelen, want veel nut hebben ze niet. Het nuttigst zijn ze nog als afleiding voor de vijand, want die gaat dan achter hen aan in plaats van achter jou. De klappen die je teamgenoten uitdelen doen echter geen schade toe, dus het echte verslaan zul je toch zelf moeten doen. Dit is overigens niet echt heel moeilijk, gewoon continu op de vechtknop drukken en de vijanden gaan vanzelf dood. Mochten ze dan toevallig je een keer schade toe doen, dan kun je een van de vele health-orbs pakken die ze regelmatig achterlaten. Echt game-over gaan is moeilijker dan het lijkt. Als je het in je eentje toch niet aankunt, kun je altijd nog samen met een vriend gaan spelen. Deze kan dan in de huid van één van de andere personages kruipen, waardoor je eindelijk een teamgenoot hebt die wel nuttig is.

Naast health-orbs zijn er nog vele andere items die verzameld kunnen worden. De oranje orbs zorgen ervoor dat je je special move kunt doen, zoals SpongeBobs bellen blazen die vervolgens op tegenstanders af vliegen. De blauwe orbs zijn health en verder zijn er tal van standaard verzameldingen zoals oesters en wielen. Deze liggen ruimschoots verspreid door alle levels en het verzamelen van heel veel van deze items zorgt ervoor dat je extra’s vrij kunt spelen zoals een nieuw kostuum voor SpongeBob. Tot slot liggen er in elk level nog een aantal bonus items verstopt waarmee je bonuslevels en filmpjes vrij kunt spelen. Genoeg te verzamelen dus.


Bonusitems liggen vooral op zijpaadjes van de gebaande weg. Het spel heeft een 3D opzet, maar is eigenlijk een soort side-scrolling 2D, vergelijkbaar met de bonuslevels uit Crash Bandicoot. Je volgt standaard gewoon de weg en echt veel mogelijkheden om te verdwalen of gewoon niet meer te weten waar je nou naar toe moet zijn er niet. Ook hieruit blijkt weer duidelijk dat het spel echt bedoeld is als spel voor kinderen. Uitdaging zit er niet in, het is gewoon van A naar B lopen, met af en toe een korte zijweg voor een bonus item.

Het enige echte minpunt aan de game is de vervelende camera. Soms is het erg moeilijk om van het ene naar het andere platform te springen omdat je de diepte gewoon niet goed ziet. Zeer regelmatig ben ik met SpongeBob de diepe zee in gesprongen terwijl ik dacht dat ik goed sprong. En hoewel de hele SpongeBob-serie zich afspeelt onder water, kan SpongeBob in dit spel niet in diep water. Zelfs zijn vriendin de eekhoorn Sandy, die in dit spel ook boven water met een vissekom om haar hoofd heen rondloopt, kan niet onder water.