Condemned: Criminal Origins

Lucky Luke schiet sneller dan zijn schaduw, maar in het spel Condemned ben je bang voor je eigen schaduw. In Condemned speel je een rechercheur die onterecht wordt beschuldigd van moord en het is de bedoeling om jouw onschuld aan te tonen terwijl de stad wordt geterroriseerd door junkies, zombies en zwervers. Je onschuld probeer je te bewijzen door de echte moordenaar te achterhalen, maar in de zoektocht naar de echte dader kom je allerlei andere feiten te weten en waarom jij er in bent geluisd.

Het spel speelt zich af in een donkere stad waarin chaos de overhand heeft. Overal in de stad zijn junkies, zombies en zwervers te vinden die jouw aanwezigheid niet erg op prijs stellen. De reden waarom de stad in een chaos verkeert is je niet helemaal duidelijk, maar het is wel duidelijk dat alle dode vogels hier iets mee te maken hebben. Het verhaal in Condemned is erg meeslepend en spannend genoeg om je aandacht niet te verliezen. Tijdens het spelen krijg je flashbacks op de belangrijke momenten en sommige flashbacks geven aanwijzingen over de verhaallijn, al is dat soms niet heel erg duidelijk. De flashbacks zijn erg goed in elkaar gezet en zullen zorgen voor veel mooie schrikmomenten waar je kippenvel van kunt krijgen.

Flashbacks helpen je ook met het zoeken naar aanwijzingen. Condemned is naast een horror-game ook een soort CSI-game. Het is de bedoeling dat je met behulp van verschillende apparaten de crime scene onderzoekt op aanwijzingen. Wanneer je een plek bereikt waar je aanwijzingen kunt vinden kan je op X drukken en krijg je automatisch het goede apparaat in handen waarmee je de omgeving kunt afzoeken. Zodra je iets hebt gevonden wat mogelijk een aanwijzing is, kun je het bewijsmateriaal verzamelen. Dit doe je door wederom op X te drukken. Vervolgens moet je een beetje mikken en klikken zodra het bewijs goed in beeld is. Het CSI-gedeelte is erg simpel en zorgt meestal voor een rustmoment in het spel, maar het is een leuke afwisseling. Tijdens de momenten dat je bewijs hebt verzameld wordt het verhaal verder verteld en krijg je steeds meer puzzelstukjes om het verhaal op te lossen.

Het CSI-gedeelte is slechts een klein gedeelte van het spel. Het merendeel van de tijd ben je bezig met het doorzoeken van donkere gebouwen terwijl je junkies en zombies van je af probeert te slaan. In Condemned kun je allerlei verschillende wapens vinden, maar bijna geen vuurwapens. Het zijn meestal gewoon slagwapens die je kunt vinden in de omgeving; van hakbijlen tot stukken hout tot armen van paspoppen. Overal in de levels kun je zulke wapens vinden en elk wapen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Met de hakbijl kun je rake klappen uitdelen, maar hij slaat een stuk trager. Met een stuk hout zul je vaker moeten meppen om iemand te doden, maar het slaan gaat wel een stuk sneller. Naast het slaan van de vijanden is het gelukkig ook mogelijk om te verdedigen, maar dit kun je niet constant doen. Je zult dus goed moeten timen om te zorgen dat je de aanvallen van de vijand kunt afslaan. De manier van slaan en verdedigen in Condemned is prima uitgewerkt en geeft een ziekelijke soort van voldoening als je weer een junkie naar een andere wereld mept.