CD: A Camp - Colonia

Wat een bekend stemmetje komt er uit de boxen als je deze plaat op zet. Nina Persson, de zangeres van A Camp is de eigenares van dat stemmetje en dat verklaart een hoop. Ze is namelijk ook de zangeres van The Cardigans (hit: 'Lovefool'). A Camp is haar soloproject waar ze zich tussen tours en opnames van The Cardigans mee bezig houdt. In 2001 verscheen het eerste album van dit bijbaantje van Persson en nu, acht jaar later, is het tijd voor een opvolger. Colonia bevat twaalf schattige songs, waarvan 'Stronger than Jesus' uitgebracht is als single.


Trio
Perssons soloproject is eigenlijk niet heel erg solo, maar ze is wel de spil van het bandje. Niclas Frisk (Atomic Swing) bespeelt een groot aantal instrumenten op de plaat en is ook verantwoordelijk voor een deel van de achtergrondzang. Echtgenoot Nathan Larson (die van Persson) produceerde het album en is op de plaat te horen op onder andere gitaar en toetsen. Het resultaat van de samenwerking tussen deze drie mensen en een aantal meer of minder bekende gastmuzikanten is de moeite waard. Bij allergieën voor te lieflijke klanken en deuntjes is het aan te raden deze cd over te slaan. Perssons stem is loepzuiver en te cute voor woorden. De nummers doen denken aan nopjesjurken uit vroegere jaren. De teksten zijn bijzonder diepzinnig en navelstaarderig, maar vermoeien niet. Het kan natuurlijk wat eng zijn als je te vaak 'Jesus' genoemd hoort worden, maar dit is niet zo'n plaat.

Interpreteren
Wel zijn de woorden die Persson de wereld in slingert op allerlei manieren te interpreteren. Je hebt constant het gevoel op het verkeerde been gezet te worden, dus het is aan te raden er lekker je eigen idee aan te hangen en er verder niet over na te denken. Okay, even dan, want de band brengt wel boeiende materie ter sprake. Denk ik...


Staren naar de sterren
De eerste single, 'Stronger than Jesus', lijkt een goede keuze met een vrij hoog hitgehalte. Het heeft een heel catchy melodietje dat niet makkelijk uit je hoofd te schudden is. De nummers zijn over het algemeen niet erg vlot. Het past meer bij de muziek om zweverig naar de sterren te staren dan je op de dansvloer uit te leven. Een favoriet op de cd is 'Golden Teeth and Silver Medals'. De Beach Boys komen langs in 'Here Are Many Wild Animals', maar ze vertrekken ook weer snel. Ze laten daarbij alweer een heerlijk nummer achter, met een beetje een melancholisch klankje, mede te danken aan de trillers in Perssons stem.

Uitlaatklep
Deze optimistisch en melancholisch klinkende plaat met diepe teksten is een leuk nevenproject van Perrson & co. Nu maar hopen dat ze tijdens de breaks tussen tours en opnames van A Camp nog wat tijd overhouden voor een nieuw album van The Cardigans, want die band blijft toch ook zeer de moeite waard. Dit is geen vervanging en probeert dat ook niet te zijn. Het is duidelijk hoorbaar een uitlaatklep voor andersoortige muziek. Minder mainstream en hitgevoelig, maar niets minder boeiend.

Label: Wigpowder Releasedatum: 9 maart 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in het FOK! muziekforum.