CD: Julia Marcell - It Might Like You

De Poolse Julia Marcell omschrijft haar plaat It Might Like You als 'classical punk'. Ik moet dan meteen denken aan The Damned en The Clash maar dat is niet wat mejuffrouw Marcell bedoelt. Het is meer classical because of my intentions, punk because of the execution.




Ik neem aan dat ze met de 'execution' onder andere doelt op de manier waarop ze haar studiotijd heeft gefinancieerd. Ze is lid geworden van Sellaband, een website waar beginnende artiesten op zoek gaan naar investeerders. Marcell heeft er uiteindelijk 3 maanden en 3 dagen over gedaan om 657 mensen bereid te vinden om gezamenlijk de $50,000 op te hoesten die nodig waren om haar album op te nemen.

Met haar nummers onder de arm vertrok ze richting Berlijn om daar met producer Moses Schneider en de muzikanten die haar EP 'Storm' hebben ingespeeld, haar debuutalbum op te nemen. Ze beschrijft het opnameproces zelf als organisch, waarbij je vingers op pianotoetsen kunt horen en waar je met goed luisteren een stoel kunt horen kraken. Dit zorgt ervoor dat de muziek een warme en levendige kwaliteit heeft, met leuke vondsten zoals het kinderlijke handklapspelletje op 'Side Effects of Growing Up'.

De nummers worden aangedreven door Marcell’s pianospel en fijne stem. Hier en daar werkt het niet helemaal, zoals bij 'Words Won’t Save You', maar er staan een aantal juweeltjes op deze plaat.
Het eerste echt opvallende nummer is het 'Married To Life', net zoals haar andere nummers een klein verhaal in een notedop. Ook 'Dancer' springt eruit door de arrangementen en het gebruik van naar eigen zeggen Marcell's dansschoenen voor het refrein.




Dit is een prima album en het maakt me benieuwd naar wat Marcell nog meer voor ons in petto heeft. Het doet ook de hoop leven dat Sellaband nog veel van dit soort independent artiesten aan het licht zal brengen.


Label: Sellaband Releasedatum: 20 augustus 2008
Waardering: