CD: Turbo Fruits - s.t.

Een driekoppig, piepjong bandje. Jonas Stein, de zanger, is slechts 19 jaar oud. John Eatherly, de drummer, is zelfs nog twee jaar jonger! Deze twee boys zitten in de punkrockband Be Your Own PET, maar daar is even geen actie te bespeuren. Het is dan voor twee tieners de meest logische oplossing om zelf even een nieuw bandje in elkaar te draaien en een debuutalbum eruit te gooien. Samen met jeugdvriend Max Peebles, die de basgitaar bespeelt en de cover heeft getekend, zijn er vijftien punkrocknummers tot stand gekomen, die samen net iets langer dan een half uur duren. Hyperkorte, ruige rommelrock.

Dolgedraaid
Bij Turbo Fruits moeten ze het stellen zonder de zang van punkkoninginnetje Jemina Pearl, die in BYOP op charmante wijze de boel bij elkaar krijst. Jonas en John hebben veertien nummers zelf geschreven en geproduceerd. Het nummer 'Ramblin Rose' is een bestaand countrynummer, dat even een spannende metamorfose krijgt. De Fruits klinken heel wat meer als volwassen rock dan de schelle tienerpunk van BYOP. In feite is niet aan de cd te horen dat je luistert naar drie tienerboys, die voor de lol even samen een studio zijn ingedoken, in afwachting van een nieuw album van hun eigenlijke band. Wel is te horen dat ze er erg veel lol aan beleven. De nummers zitten vrij fatsoenlijk in elkaar, maar zijn simpel van karakter. Gewoon snerpende gitaar, krijsende zang en dolle drums, met eenvoudige teksten. Dat het cd'tje maar een half uur duurt, ga je ze halverwege vergeven, want luisteren naar vijftien van dit soort dolgedraaide punkrocksongs gaat enorm op je zenuwen werken.

Ongedurigheid
De nummers zijn er niet erg goed in een eigen identiteit vast te houden. De ene herrie gaat gewoon over in de andere herrie, in hetzelfde enorme tempo. Hier en daar hoor je wat White Stripes en soms denk je ineens Jimi Hendrix te vinden. Leukste nummer van de cd is 'Volcano', maar ook dat moet je niet te vaak achter elkaar horen. Het album heeft zeker zijn charme, maar de nummers zijn individueel niet sterk genoeg om overeind te blijven staan. Hier en daar zijn er rifjes en refreintjes die verrassen, maar door de ongedurigheid van de Fruits is elk geslaagd geluidje al snel weer verdwenen. Aan de andere kant is elk irritant geluidje ook snel verdwenen. Nu eens kijken of de Fruits zelf hun jonge voetjes wat steviger in de aarde verankerd hebben.


Label: Ark Recordings Releasedatum: 11 september 2007
Waardering: