Boek: Angela Capobianchi - De vriendinnenclub

Carolina is een beroemde advocate afkomstig uit een rijke familie in een Italiaans provinciestadje. Haar vader, die een bekende kunstenaar was, is overleden toen Carolina tien jaar was, naar wat men haar verteld heeft aan een hartaanval. Wanneer Carolina aan een echtscheidingszaak werkt van haar beste vriend en diens vrouw, komt er een einde aan haar rustige leventje. De vrouw van haar vriend wordt dood aangetroffen met een mes in haar hart en ook blijkt het dat Carolina de vrouw kende die enkele dagen daarvoor op schijnbaar dezelfde manier vermoord blijkt te zijn. Carolina gaat te rade bij haar vroegere vriendinnenclub van de basisschool, waar zij achter een paar lelijke geheimen uit haar verleden komt. Ook het feit dat ze anonieme brieven krijgt die vergezeld gaan van ledematen afkomstig van een pop maakt dat Carolina haar leven niet meer zeker is, terwijl iedereen in haar omgeving de mogelijke dader zou kunnen zijn. Stukje bij beetje ontvouwt de puzzel zich, tot een onverwachte ontknoping...

Zeg 'ns Aaa
De uitgever kopt onder de titel van De vriendinnenclub dat dit een boek is voor de liefhebbers van Nicci French en Saskia Noort en daar hebben ze qua schrijfstijl ook gelijk in. Ook de spanning zit goed in het boek, al kost het wat moeite om op gang te komen met al die namen en personages die er meteen in gesmeten worden. Bovendien maakt het eindigen van het merendeel van de namen op de letter 'a', het onthouden van wie wie nu ook al weer is niet makkelijker. Op een kwart van het boek wordt het gelukkig wat begrijpelijker.

Uitleg...
Het boek is tot het eind erg spannend en Capobianchi geeft steeds andere aanwijzingen om je op het verkeerde been te zetten qua identiteit van de moordenaar. Tot het eind spannend dus, en niet tot en met het eind. Want wanneer eenmaal duidelijk is wie dit alles in gang heeft gezet heeft Capobianchi er vier hoofdstukken voor nodig om de hele situatie en gebeurtenissen uit het boek tot in het kleinste detail uit te leggen. Dit is echt een dooddoener, omdat de spanning er dan compleet af is terwijl je toch door wilt lezen omdat er misschien nog wat gebeurt. De uitleg had echt korter gekund, of op zijn minst wat meer door het boek heen verweven. Zelfs de Epiloog bestaat uit alleen maar uitleg.

Toch is dit boek zeker niet slecht voor een debuut, en door de spanning en de verrassende ontknoping verdient het 4 sterren. Als Angela Capobianchi bij haar volgende boek de drang om alles uit te leggen onderdrukt, mag ze dan ook met recht in het rijtje tussen Nicci French en Saskia Noort gaan staan.


Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 9789022992326 Pagina's: 312
Waardering: