DVD: Altered



Ongeveer vijftien jaar geleden werden vijf tieners tijdens een jachtpartij ontvoerd door een stel mysterieuze wezens. Eentje, de jonge Timmy, overleefde het niet en de rest keert veilig terug. Alhoewel, niemand gelooft wat er met ze gebeurd is en ze zoeken naar antwoorden. Drie van hen besluiten op jacht te gaan naar de wezens, misschien wel om wraak te nemen op ze om wat er met ze gebeurd is. Als ze op een avond, na zeven jaar te hebben gezocht, eindelijk zo'n wezen weten te vangen hebben ze eigenlijk niet echt een idee wat ze moeten doen. De broer van Timmy blijkt tijdens de jacht te zijn gebeten en het gaat niet goed met hem. Dan komen ze er langzaam achter dat het wezen een vrij duidelijke agenda heeft en het wordt al snel duidelijk dat dit wel eens niet voor iedereen goed af zou kunnen gaan lopen.



Als hoofdpersoon Cody (Paul McCarthy-Boyington) besluit zijn voorgeschiedenis met het gevangen wezen (misschien het beste te omschrijven als een alien) te delen is het einde zoek. De enige logica die de film nog zou kunnen redden verdwijnt in de duistere nacht en de kijker is nu alleen nog maar aangewezen op vage dialogen, een boze alien, veel gevloek en een heel klein beetje aktie. Zouden de makers zelf wel geweten hebben wat ze precies wilden gaan doen met het verhaal? Dat de mannen wraak willen nemen op een onbekend wezen, daar is nog wel iets voor te zeggen, maar alles wat na de vangst gebeurd is volstrekt wazig. Wat willen de 'aliens' eigenlijk? Waar komen ze vandaan, wat moeten ze op aarde en wat waren de vier mannen eigenlijk van plan? Niet alleen het verhaal wordt steeds donkerder, ook het beeld wordt steeds minder duidelijk. Dat je als filmmaker voor de spanning besluit de kijker in het ongewisse te laten is maar voor eventjes doeltreffend. Op een gegeven moment zit je meer te gokken naar wat je ziet dan dat je nog echt een film aan het volgen bent. Waar je zou verwachten dat de makers juist het mysterieuze wezen een beetje uit beeld zouden laten en de rest zouden tonen, is er bij Altered besloten om het juist andersom te doen. Vaarwel spanning, hallo irritatie en onduidelijkheid.



Het enige positieve aan de film is de beklemmende sfeer van een behoorlijk gespannen situatie in een afgelegen huis in het bos. Geen hulp in de buurt en de karakters kunnen maar weinig kanten op. Het lijkt de perfecte lokatie voor een spannend kat-en-muis-spel. Jammer alleen dat regisseur Eduardo Sánchez (Blair Witch Project) de veelbelovende ingrediënten aan heeft laten branden: Altered is een draak van een film geworden, zonder duidelijk doel en zonder echte spanning.


Label: RCV Releasedatum: 2 mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: Geen.