CD: Anti-Flag - For Blood And Empire

Bloedvlekken, rijen witte kruizen, Apache helicopters, en Texaanse ja-knikkers in koor met Arabische boortorens. De cover van Anti-Flag's nieuwe album, For Blood And Empire is ...ahummm... redelijk duidelijk. Had ik willen opschrijven.... als de uiteindelijke release niet een gekuisde cover had, vergeleken met mijn demo exemplaar. Toch de invloed van een major label?



Dit album heeft een thema. Een recht-in-je-gezicht thema. In simpel Amerikaans: Anti-Flag is not beating around the bush. Anti-Flag heeft een groot probleem met de huidige Amerikaanse overheid, en neo conservatieven in het bijzonder. En aangezien ze hun hart niet alleen op de tong hebben liggen, maar vooral ook gegraveerd in de stembanden en gitaarsnaren, gaan veel nummers over de oorlog in Irak, over gevolgen van het neo converservatieve klimaat in de US van A.

Hun betrokkenheid en geloof in verzet hoor je terug in de muziek. Scherp vanaf het eerste nummer. Geen baanbrekende muziek, maar simpele rechtlijnige punk. Geen hoogstandje in deze muziekhoek, maar inzet vergoedt veel. De teksten zijn scherp. Een album in beste Anti-Flag traditie, ondanks dat het op major Sony/BMG uitkomt. Wat dit album naar mijn mening een beetje mist, is humor. Het is wel erg zwart en rood allemaal, en daardoor erg serieus en zwaar. Humor komt soms harder aan dan een betonblok, heren.

Tot zover de boodschap en de samenhangende sfeer. Maar hoe is de musica? Hoewel niet uniek, zit daar wel erg veel energie in. De muziek is catchy op een ruwe manier, en voor je het weet maak ik spongetjes in plaats van passen, en schudden de manen die ik niet heb mee met de muziek.

Wat erg aardig is, is de achtergrondinformatie in de liner notes in het boekje. Ook op For Blood and Empire en de daarin gelinkte sites is meer informatie te vinden. Het is meer dan muziek alleen. Op diezelfde site kun je trouwens in streaming audio nummers van de cd beluisteren.

Op zijn minst een sfeervol album, met een tien en een kus van de juffrouw voor inzet. Vernieuwend is het niet, maar mot dat altijd? Een band met een oprechte boodschap. Da's ook wel weer eens fijn. Drie-en-een-f*cking halve ster, afgerond naar vier omdat ik ook een hekel aan Bush en trawanten heb.



Label: Sony/BMG Releasedatum: 17 maart 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!