DVD: The ultimate war collection.

Deze documentaires zijn, zoals we gewend zijn van de BBC, degelijk en grondig opgebouwd. Niet voor niets hebben ze begin 2005 vele miljoenen kijkers getrokken.
Maar ze zijn veel meer dan een opeenhoping van beeldmateriaal. De historische feiten worden gepresenteerd met niet alleen maar oog voor het detail, maar ook hoe deze ingebed waren in het oorlogsverloop als geheel. Waarbij, naast de militaire aspecten, vooral ook de menselijke kant volop aandacht krijgt. Een aantal weinig bekende onderdelen van de oorlogsgeschiedenis worden extra belicht: bijvoorbeeld de documentaire over het verzet in Noorwegen. Veel origineel beeldmateriaal en ooggetuige verslagen maken deze documentaires meer dan een lesje geschiedenis.

Het is een Britse documentaire, en daarom ook vanuit Brits standpunt geschreven. En geschiedschrijving wordt nu eenmaal altijd in de taal van de overwinnaar gedaan. Maar hier komt ook aan bod hoe de oorlog door de gewone Duitser ervaren werd. Waar het eerst normaal was om de Tweede Wereldoorlog af te doen als een oorlog van 'de goeden' tegen 'de slechten', gaat deze documentairereeks veel meer de kant op van de oorlog als historisch feit, waar naast een aantal criminele leiders toch vooral aan beide zijden vooral slachtoffers zijn.

Vooral de delen over de concentratiekampen zijn wat dat betreft gruwelijk. Keihard en confronterend, niet in de laatste plaats vanwege de rol die de lokale bevolking daarin gespeeld heeft. Ook díe mensen komen aan het woord. Als ze met beschaamde en trieste ogen de camera in kijken en zeggen dat het in deze tijd niet uit te leggen is, dat ze dat soort dingen gedaan hebben, besef je hoe erg het geweest moet zijn, hoe een oorlogssituatie vredelievende burgers kan veranderen in bloeddorstige wrede monsters.

En zo is dit een documentaire-reeks met één van de meest menselijke, maar daarmee ook één van de meest aangrijpende geschiedschrijvingen die er momenteel beschikbaar zijn. Huiveringwekkend, maar zeer de moeite waard. Dit soort documentaires doen je realiseren dat het helemaal zo ver weg niet ligt, dat dit ook nu nog zou kunnen gebeuren, dat dit zelfs ons nu nog zou kunnen gebeuren.

Een documentaire die niet bestaat uit kaarten met door pijlen aangeduide troepenbewegingen, maar die simpelweg probeert te laten zien hoe het was. Voor soldaten en voor burgers, aan beide zijden. Voor degenen die verzet pleegden, die hun leven gaven, die de kampen moesten bevrijden. Het menselijke in een onmenselijke oorlog, dát is het echte onderwerp van deze dvd-box.



De documentaires zijn ook los verkrijgbaar. Omdat velen al losse dvd's bezitten, geven we hieronder een overzicht van de samenstelling van deze dvd-box:

Gladiators of War
1 -Waffen-SS, Specialm Operations Executive, The SAS, The Para's and Commando's
2 - The Desert Rats, RAF Fighter Command, The Royal Navy
3 - Free Polish Forces, The Free French Forces, The Norwegian Resistance Fighters
4 - The Chindits, The Anzacs, Kamikaze
The Nazis
5 - Helped into Power, Chaos and Consent
6 - The Wrong War, The Wild West
7 - Total War, Fighting into the End
Weapons of World War II
8 - Tanks, Midget Submarines, Gliders, Aircraft Carriers, Fighter Bombers
9 - Heavy Bombers, The Battleship, Rockets, The Machine Gun, Fast Attack Boats
Heroes of World War II
10 - The men who invented Radar, The man who designed the Spitfire, The man who stood up to Hitler, The man who cracked Enigma, The men who sank the Bismarck
11 - The man who saved Britain's Cities, The man who hoodwinked Hitler, The men who liberated Belsen, The men who lit up Germany, The men behind D-Day
Auschwitz
12 - Surprising Beginnings, Orders and Initiatives
13 - Factories of Death, Corruption, Frenzied Killing
Diary of Anne Frank


Distributie:Linden en Barbosa Releasedatum: 29-04-2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!