Diversen: Madurodam

Concluderend kan ik alleen maar stellen dat Madurodam ontzettend mooi is. De maquettes zijn prachtig en duidelijk met oog voor detail in elkaar gezet. En hoewel het park heel klein lijkt, ben je als volwassene op een rustig tempo toch gauw twee uur bezig. Een mooie middagbesteding dus. Maar toch zijn er wel enige minpuntjes te noemen:

-De toegangsprijs is aan de hoge kant, zeker omdat je na twee uur alles wel gezien hebt. Voor de Efteling betaal je bijvoorbeeld het dubbele, maar je bent minstens vier keer zo lang bezig. Pluspunt is dan wel weer dat er bij de prijs een boekje met rondleiding en mooie foto’s zit inbegrepen.
-Hoewel heel Nederland in het park vertegenwoordigd is, ligt de nadruk toch vooral op Den Haag en Amsterdam. Begrijpelijk, want daar staan veel oude en bekende gebouwen, maar dat betekent niet dat de rest van Nederland niets te bieden heeft. Waarom is Breda bijvoorbeeld helemaal niet te zien in het park? In plaats van de kazerne in Den Bosch had toch ook de Koninklijke Militaire Academie nagebouwd kunnen worden? Is nog veel bekender ook. En waar is Maastricht gebleven? Limburg is met vier nummers aardig vertegenwoordigd, maar de provinciehoofdstad heeft toch zeker ook wel iets te bieden? Ik noem slechts het Bonnefantenmuseum, dat zo markant is dat het er makkelijk tussen had gepast.
-Ik begrijp dat het park schoon moet worden gemaakt, maar dan zijn er twee mogelijkheden: Of je doet dat met miniatuurbezempjes die je tijdens je lunchpauze tegen een muur aan parkeert, of je doet dat met een normale bezem die je in je pauze meeneemt. Maar je zet geen bezem van anderhalve meter zomaar ergens tussen de huisjes die drie keer zo klein zijn.
-Na een al iets te hoge toegangsprijs wordt er ook nog eens van je verwacht dat je een keer of wat tien cent aan een attractie spendeert. Oké, het is niet veel, maar toch. Positief is overigens wel weer dat de prijs niet zo sterk is gestegen als die van een biertje. Een jaar of vijftien geleden kostte een dergelijk extraatje namelijk een kwartje, oftewel: de prijs is zelfs gedaald.


Het hoofdkantoor van de ING Bank

Om niet flauw te doen, dan toch nog een ander, groot pluspunt: het park is werkelijk voor iedereen. Of het nou gaat om bejaarden, jonge stelletjes, families met kinderen of toeristen, je komt ze allemaal tegen in Madurodam. Net zoals treintjes op jong en oud een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben, geldt dat ook voor mini-gebouwtjes. Bovendien ben je in een paar uurtjes weer helemaal op de hoogte van Nederland. Scheelt voor buitenlanders weer een smak aan treinkaartjes en als Nederlander weet je meteen weer wat je allemaal nog niet in het echt gezien hebt.

Madurodam krijgt van mij een 7.

Algemene gegevens
-Adres: George Maduroplein 1 te Den Haag
-Website: www.madurodam.nl
-Prijzen: Volwassenen 12 euro, 65+ 11 euro (beiden inclusief routegids) en kinderen van 3 tot 11 jaar 8,75 (inclusief Madurodam paspoort). Kinderen onder de drie hebben gratis toegang. De parkeerplaats kost zes euro.
-Openingstijden: Tot en met 31 augustus van 9.00 tot 22.00 uur. Per 1 september van 9.00 tot 18.00 uur. De kassa’s sluiten een uur eerder.