Game: Freaky Flyers

Voor de gamer die het leuk vindt om te vliegen en te schieten, maar geen zin heeft in de vuistdikke manuals die je bij de vliegsimulaties moet doorworstelen, is dit een erg leuke game. Het spel is beschikbaar voor XBOX, GameCube en PS2. De verschillende modes en de minigames zorgen ervoor dat je niet snel bent uitgespeeld. Het spel ademt een maffe sfeer en deze is goed uitgewerkt. De stijl van de 3-D graphics, de karakters, de omgevingen en de muziek en de stemmen (de commentator!) dragen allemaal bij aan de komische uitstraling. Dit wil niet zeggen dat het een makkelijke game is. De besturing is niet eenvoudig en vóór je het vliegen en schieten goed onder de knie hebt, ben je wel een paar uurtjes verder.


Als je begint kun je al uit 5 verschillende piloten kiezen om mee te spelen. Het spel heeft vier modes, deze zijn:

de Adventure Mode: je vliegt –in kart stijl- een parcours rond en je doel is je te kwalificeren voor de race. Je moet hiervoor goed kunnen vliegen en door het uitvoeren van opdrachten kun je powerups halen. Je begint met één omgeving en door dat parcours te halen, unlock je de volgende. De scenery is heel afwisselend. Zo vlieg je bijvoorbeeld tussen de wolkenkrabbers van Chicago, over een tropisch eiland, door de ijzige bergen van Canada en door een Dracula-achtig Roemeens dorpje. In elk level zit een karakter verstopt. Door deze op te zoeken en te een paar keer te raken met je mitrailleur kun je ze unlocken. Ze zijn niet allemaal even makkelijk te vinden, dit zorgt voor een vleugje adventure in het spel.

de Race Mode: hier kun je tegen de computer of tegen andere spelers racen. Er kunnen maximaal negen piloten deelnemen aan de race. Je kunt racen in de omgevingen die je door het halen van de Adventure Mode unlocked hebt.


de Dog Fight: dit is de vechtmode voor 2 spelers op aparte Dog Fight stages. Deze mode zorgt voor afwisseling in de game en maakt dat je er extra lang plezier van kunt hebben. Het is een erg leuke feature. Jaag je tegenspeler achterna door de verschillende omgevingen en probeer elkaar met mitrailleursalvo’s of met raketten of andere powerups aan flarden te schieten. Jammer dat het níet mogelijk is om de Dog Fight tegen de computer te spelen. Je zult dus echt aldoor een slachtoffer moeten zoeken om tegen je te spelen.


de Minigames: als je begint te spelen is er al één minigame speelbaar, namelijk Bandito Attack. In een western-omgeving moet je je fort beschermen tegen de oprukkende Mexicaanse bandieten. Mariachi muziek en Spaanse kreten maken het echt een feestje op zich. Verder in het spel kun je nog drie andere minigames unlocken, deze hebben ook weer hun eigen specifieke sfeer. Bij Intestinal Track, bijvoorbeeld, vlieg je door het menselijk lichaam. Absorbeer de zuurstofcellen maar pas op dat je niet geraakt wordt door de witte bloedcellen. Ja, Freaky Flyers is een goed gekozen titel!


De speelbare karakters zijn in het begin Traci Torpedoes, Mick Bungadoo, Pauli Atchi, Johnny Turbine en Myrna Bookbottom. Er zijn verder nog 10 karakters om te unlocken. Elke piloot heeft zijn eigen reden om mee te doen aan de race, dit wordt allemaal uit de doeken gedaan door de weirde verteller. Per omgeving kun je ook nog één supergeheim character unlocken. Je hebt die geheime karakters niet nodig om de stage te halen, dus het kan best zijn dat je het spel hebt uitgespeeld, maar nog niet alle piloten tot je beschikking hebt.