Game: Final Fantasy: Crystal Chronicles

Beginnen
Na het introfilmpje kies je de character waarmee je het spel wil spelen. Je kan kiezen uit vier verschillende stammen; de Clavat (een vriendelijk volk dat harmonie hoog in het vaandel heeft staan), de Lilties (een trotse stam van krijgers, waarvan de opvliegendheid berucht is), de Yukes (een mysterieuze stam met veel kennis en wijsheid), en als laatste de Selkies (een onafhankelijke stam die eerst aan zichzelf denkt). Na de stamkeuze kies je voor de uitvoering (uiterlijk) en het geslacht (m/v).




Meteen nadat we beginnen duik ik het menu in, even kijken wat je allemaal kan doen. In het worldmap-menu kun je FFCC opslaan, je dagboek bekijken (na alle gebeurtenissen wordt er een stukje bijgeschreven, later meer hierover), een savegame van iemand anders inladen (om zo met z’n tweeën op pad te gaan) en de beeld- en geluidopties veranderen. Ook kan je een extra character in je Caravaan meenemen (tot wel acht maximaal), in de single player mode kan je er echter maar één tegelijk gebruiken. Toch is het handig om alle acht de verschillende jobclasses te kiezen omdat de ouders van je characters in het geboortestadje dan aanwezig zullen zijn en je van items kunnen voorzien die normaal niet te verkrijgen zijn.

De Karavaan trekt erop uit!

De worldmap is vergelijkbaar met een game als Donkey Kong Country op de oude SNES. Je loopt over de wereld en je kan elke locatie betreden door er naartoe te lopen en dan op A te drukken. De eerste keer dat je een nieuwe locatie betreedt zie je een mooi filmpje, begeleid met tekst over de locatie.




Het eerste wat je tegenkomt is een oude bekende, de Moogle Stiltzkin (FF IX). Als je wilt vertelt Stiltzkin je het hele verhaal achter Crystal Chronicles en de wereld waar je bent. Ook legt hij uit hoe de fysieke en magie aanvallen werken, en kan je meteen oefenen tegen een vijand die niet terugvecht. Het vechten gebeurt real-time (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld FFX op de PS2) en met de A knop; één druk komt overeen met één zwaardslag, je kan een mooie combo van drie maken als je goed timet. Deze aanval is echter niet zo heel krachtig, en daarom is er de focus-attack. De focus-attack voer je uit door de A knop in te drukken en ingedrukt te houden, er komt dan een cursor op het scherm welke je kan bewegen richting vijand. Laat je de knop los dan spring je naar de vijand en sla je twee keer zo hard als normaal. Verdedigen gaat ook met de A knop, al moet je de status veranderen van attack naar defend via je R of L knop. Met L en R kun je ook de magie en items selecteren die je wilt gebruiken (naast en attack en defend is er in het begin plaats voor twee extra dingen, dus een item en een magiespreuk bijvoorbeeld, later kun je meer kiezen).




Magic-attacks gaan op dezelfde manier als een focus attack, je houdt de A knop ingedrukt tot je de vijand in je vizier hebt en dan laat je los. Hoe krachtiger de magie-aanvallen, des te mooier is het grafische effect dat je te zien krijgt. Je kan twee fire spells fusen tot fira om zo een krachtigere aanval te creeëren. In de multiplayer mode werkt dit anders, dan moet je met meerdere spelers dezelfde magie tegelijk casten in plaats van het van tevoren te fusen.
Na de tutorial van Stiltzkin kun je verder met je zoektocht naar myrrh en de Myrrhbomen. Je gaat dus de dungeons in om daar de vijanden te gaan verslaan en uiteindelijk een boss tegen te komen, welke, na zijn dood, de weg vrijmaakt naar de boom.