Concert Review: Night Of The Guitar

Steve Lukather

De in Los Angeles geboren en getogen Steve Lukather is wellicht de meest gevraagde sessiemuzikant ter wereld. Steve speelde mee op honderden cd's overal ter wereld. Hij werd wereldberoemd als medeoprichter, zanger, gitarist en componist van Toto. Songs als Hold The Line, Rosanna en Africa zijn wereldhits, en behoren tot de all time classics van de pop- en rockmuziek.
Steve Lukather is naast muzikant ook een veelgevraagd producer en arrangeur. Al meer dan 20 jaar combineert hij het podium met de studio. Hij speelde met Jeff Beck, Carlos Santana, Van Halen, Dianna Ross, Hall & Oates en Barbara Streisand. Deze namen zeggen genoeg over de veelzijdigheid van Lukather. Hij ontving individuele prijzen, grammy's, voor door hem geschreven songs, en hij heeft inmiddels tientallen gouden platen. Zijn solo-albums en concerten met zijn eigen band Los Lobotomys (met o.a. Simon Philips) laten een zeer persoonlijke, vaak heavy, Lukather horen.
Zijn bijdrage aan de cd Inertia met David Sherinian , Simon Phillips, Zak Wylde, Jerry Goodman en Tom Kennedy is volgens Steve één van zijn beste prestaties ooit.

Lukather werd in Amsterdam begeleid door Juan van Emmerloot, Walter Latupeirissa en Bobby v.d. Berg.



Steve Vai

Steve Vai, geboren in 1960 in New York, is werelds meest virtuoze gitaarwizard van de heavy metal, fusion, hardrock en instrumentale rock. Tot zijn 19e jaar was hij student aan de beroemde Berklee School of Music, met als docent en mentor Joe Satriani. Voor die tijd speelde hij vanaf zijn 10e al in bandjes als Hot Chocolate, The Ohio Express, Circus, Rayge, Bold As Love (Hendrix covers) en Morning Thunder.
Op zijn 19e jaar vertrekt Steve naar Los Angeles. Steve is groot fan van Frank Zappa en kent het hele repertoire. Dit kwam goed uit bij een auditie bij Zappa, plus de eigenschap dat Steve alle orkestpartijen van Zappa moeiteloos kon herschrijven en uitvoeren. Zappa noemde hem zijn stuntman op gitaar. Drie jaar speelt Steve Vai bij Zappa. De volgende paar jaar heeft Steve enkele eigen gelegenheidsbands, voordat hij Yngwie Malmsteen vervangt bij Alcatrazz. Hij moest het repertoire binnen 1 dag kennen. Er kwam één geweldige CD uit voort: Disturbing The Peace. In die periode verschijnen ook de eerste soloplaten van Steve Vai, en vanaf die tijd speelt Steve onder zijn eigen naam. Zijn soloplaat Passion and Warface werd zeer goed ontvangen, en wordt tot de klassiekers gerekend.
Daarna is het hard gegaan met de loopbaan van Steve Vai. Hij speelde en maakte prachtige platen met David Lee Roth, Whitesnake en Alice Cooper; hij speelde in films (Crossroads) en zat in supertrio G3 met Joe Satriani en Eric Johnson. Hij schreef de soundtrack Bill & Ted Bogus Journey. Hij produceert platen van o.a. Carlton/Lukather en Robin DiMaggio.
De stijl van Steve Vai is vaak onnavolgbaar. Sommigen noemen hem een alien op gitaar. Stravinsky, Zappa, Bernstein, Sondheim, wereldmuzieksamples, techno, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, weird, gevoelig, vuurwerk zijn woorden en namen die van toepassing zijn op deze muzikale alchemist.

Ongetwijfeld was zijn concert een hoogtepunt van het festival en Steve kijkt ernaar uit. De begeleidingsband van Vai bestaat uit Tony MacAlpine, Billy Sheehan, Virgil Donati en Dave Weiner.