Neverwinter

Begin volgend jaar komen Cryptic Studios en Perfect World met een nieuwe MMORPG: Neverwinter. Op de gamescom kregen we alvast een voorproefje op de game én de quest-editor die erbij zit.

Dungeons and Dragons (D&D) is al jarenlang de basis voor films, boeken, bordspellen en games. D&D is ook de basis voor Neverwinter.

Neverwinter heeft, ondanks de naam, niet echt iets te maken met de Neverwinter Nights-games. Neverwinter is namelijk een beroemde stad in de meest gespeelde D&D-setting, The Forgotten Realms. De nieuwe game speelt zich ook in deze stad af, vandaar de naam.

Neverwinter is een MMORPG en wordt Free to Play. De game wordt gebaseerd op de regels van Dungeons and Dragons 4e editie, de set regels die in 2007 uitkwam. Wie bekend is met de regels van D&D zal dus veel herkennen in deze nieuwe game.

Artwork van de stad Neverwinter

Bekend
Ik kan je helaas nog niet zo veel vertellen over de gameplay van deze game. Ik heb alleen een kleine missie kunnen spelen en kan wel zeggen: het speelt lekker weg. De actie voelt een beetje aan als Diablo III. Je hebt twee "standaard" aanvallen die op je beide muisknoppen zitten en een aantal speciale aanvallen die je via de cijfertoetsen uitvoert.

Helaas bood de missie niet de tijd om het personage wat beter te bekijken en te kijken hoe skills en dergelijke werken, maar het was in ieder geval leuk om te spelen.

In gevecht met ondoden

Bijzonder
Wat Neverwinter echt bijzonder maakt, is de user-generated content. Neverwinter wordt namelijk, zoals dat hoort bij Dungeons and Dragons, gedreven door verhalende quests: grote (epische) missies met plotwendingen en diepgang. Cryptic Studios zal deze quests natuurlijk inbouwen in de game, maar omdat D&D draait om het vertellen van verhalen, willen ze spelers zelf ook de kans geven om dat te doen.

Daarom komt Neverwinter met een volledige quest-editor. Wat een mooi ding! Echt waar, ik ben erg onder de indruk van de quest-editor, of de Foundry zoals het in de game genoemd wordt. In de presentatie die we kregen, werd duidelijk dat het enorm simpel in gebruik is, maar wel heel uitgebreid is en veel mogelijkheden heeft.

Het start simpelweg met een omschrijving: waar gaat je quest over? Vervolgens moet je bepalen hoe mensen je quest kunnen starten. Dit kan simpelweg een NPC zijn waar ze mee moeten praten, maar het kan ook uitgebreider. Bijvoorbeeld een bepaald item wat mensen in hun bezit moeten hebben. Op die manier kun je quests aan elkaar rijgen: maak een quest waar spelers een bepaald quest-item voor krijgen en maak een tweede quest waarbij ze dat item weer nodig hebben.

Coole mage

Simpel
Maar heb je eenmaal je NPC-questgiver gekozen, dan blijft het daar niet bij. Geen "Pling! Je hebt een nieuwe quest" voor je spelers, want je kunt precies uitstippelen wat de NPC moet zeggen. Dit kan natuurlijk in 1 tekstballontje, maar je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt, compleet met reacties die de spelers kunnen kiezen en wat de NPC daar dan weer op terugzegt. De Foundry geeft het allemaal briljant weer door middel van een hele duidelijke boomstructuur. Je hebt tijdens het maken dus een goed overzicht van wat je hebt gedaan en wat er nog mist.

Er zitten namelijk een paar minimum eisen aan een quest. Die heeft Cryptic Studios natuurlijk ingebouwd om te zorgen dat er geen quests zijn waar je niet meer uitkomt. Zo moet elke quest een begin hebben, een locatie waar de quest zich afspeelt en een specifiek einde, bijvoorbeeld 'versla die vijand' of 'zoek dat item'. Ook moet elke quest een speciaal item hebben (in de eerste kamer) waarmee de quest afgebroken kan worden – mochten mensen geen zin meer hebben of niet verder komen – en een schatkist als beloning voor wie het einde haalt.

De Foundry geeft heel duidelijk aan wat je nog bent vergeten en wat je nog moet doen voordat de quest gepubliceerd kan worden. En voor alles geldt: wie er niet veel tijd aan kwijt wil, heeft zo een quest in elkaar gedraaid, maar je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wil. Zo komt de Foundry ook met een volledig scala aan locaties: van de binnenkant van een boerderij tot volledige grottenstelsel of een dorpcentrum. Deze kun je selecteren en meteen gebruiken, maar je kunt ze ook helemaal aanpassen naar je eigen smaak. En – ik blijf het herhalen – alles is super simpel! Klik je in de editor bijvoorbeeld twee kamers aan elkaar dan kun je zelf kiezen wat voor deur er tussen deze kamers komt. Kies je niets, dan is er gewoon een open ingang.

Kleurrijke vijanden

En actie!
De quest start dus gewoon bij de NPC die je kiest ergens in de stad. Hoe spelers zo'n specifieke user-generated quest starten, werd uit de presentatie nog niet helemaal duidelijk, maar er werd wel verteld dat je niet de game uit hoeft om zo'n quest op te pakken. Je kunt dus binnen in het spel zelf bepalen welke quests je wel en niet wilt zien.

Tijdens de presentatie werd getoond hoe het personage met de gekozen NPC ging praten en de tekst voor ogen kreeg zoals we hadden aangegeven in de Foundry. Vervolgens kreeg hij de quest zelf aangeboden. Neverwinter heeft geen open spelwereld. Je kunt in de stad vrij rondlopen, maar buiten de stad kun je alleen naar plaatsen waar je een quest voor hebt. Je hebt dus geen vrije wereld om te ontdekken, maar dat is ook wel te verwachten met het quest-systeem dat ze hebben. Spelers kunnen tenslotte zelf bepalen waar zij een boerderij of een mijn of iets anders nodig hebben voor hun quest. Beetje vreemd als die in een open wereld ineens uit de grond schieten als je een bepaalde quest bij je hebt.

De schatkisten aan het eind hebben random loot afhankelijk van het level van de personages en de lengte van de dungeon. Ook de vijanden schalen mee met het level van wie de quest doet. Het enige waar ik nog wat vraagtekens bij heb, is hoe deze user-generated content beheerd zal worden. Perfect World heeft aangegeven dat ze een oogje op de quests zullen houden om te voorkomen dat er echt vreemde quests ontstaan en spelers kunnen ook zelf een score geven aan een quest die ze hebben gedaan. Samen met de basisregels die al in de quests zitten ingebouwd, zou dat in ieder geval moeten voorkomen dat je quests krijgt waar geen touw aan vast is te knopen of die simpelweg niet werken.

Met vrienden op weg naar een quest

Maar wie er niets voor voelt om de zelfgemaakte quests te proberen, hoeft deze game niet links te laten liggen. De ontwikkelaars zullen zelf al genoeg quests toevoegen om van level 1 tot 60 te komen. Raids horen niet echt bij het D&D-universum thuis, dus die zullen er (in eerste instantie) niet zijn, maar wel veel 5-man dungeons.

Ik kan in ieder geval niet wachten om met de Foundry aan de slag te kunnen!