Klimster Garnbret start seizoen met dubbele World Cup-zege, wereldrecords Watson

's Werelds beste sportklimmers zijn begonnen aan hun internationale seizoen: de World Cup is van start gegaan in China. In de afgelopen dagen kwam men eerst in actie in Keqiao, waar boulderen op het programma stond, gevolgd door een tweeluik in Wujiang met lead- en speedklimmen.

Boulderen mannen
De halve finale moest gestaakt worden wegens hevige regenval, waardoor niet zes, maar twintig mannen de finale in mochten. Zes van hen wisten op twee boulders de top te bereiken, maar alleen de Japanners Tomoa Narasaki en Soratu Anraku pakten op de andere twee boulders ook nog de zone, een soort halverwegepunt. Narasaki deed dat in de minste pogingen en dus pakte hij de winst, voor Anraku en de Belg Hannes van Duysen, die twee toppen en één zone scoorde.

Boulderen vrouwen
De Sloveense Janja Garnbret is de grote topfavoriete voor olympisch goud dit jaar en in wedstrijd één stelde ze alvast niet teleur: buiten haar wist geen van de finalistes op meer dan twee boulders de top te bereiken, Garnbret deed dat op alle vier en op drie daarvan zelfs in haar eerste poging. De Italiaanse Camilla Moroni haalde twee toppen en nog een zone, terwijl thuistiener Luo Zhilu met twee toppen de derde plek pakte.

Speed mannen
De Amerikaan Samuel Watson kende een fantastische kwalificatie: in run één snelde hij in 4,859 seconden naar een nieuw wereldrecord, in de tweede run ging hij er met 4,798 seconden zelfs nog onderdoor. In de achtste finales (4,91), kwartfinales (4,82) en halve finales (4,89) was hij ongrijpbaar, maar uitgerekend in de finale lukte het niet: na een klein foutje tikte hij aan na 5,11 seconden, terwijl de Chinees Wu Peng in een vlijmscherpe 4,91 seconden voor eigen publiek de winst pakte. De Indonesiër Kiromal Katibin won in 5,07 seconden de strijd om brons van de Italiaan Ludovico Fossali (5,16).

Speed vrouwen
Wereldrecordhoudster Aleksandra Miroslaw was weer ouderwets goed: met 6,61 in de achtste finales, 6,33 in de kwart- én halve finales en 6,24 seconden - een evenaring van haar wereldrecord - in de finale was ze met afstand de beste. Haar Poolse landgenote Natalia Kalucka werd met 6,75 seconden in de finale tweede, de kleine finale ging in 6,62 seconden naar de Zuid-Koreaanse Jeong Ji-min, die Aleksandra Kalucka uit Polen flinke fouten zag maken.

Lead mannen
Taisei Homma, tweede in de halve finales, kwam hoog op de wand alvorens de Japanner er vanaf viel. Hij zag vervolgens meerdere klimmers niet bij zijn score in de buurt komen, tot de winnaar van de halve finales aan de beurt was. De Brit Toby Roberts wist de prestatie van Homma te evenaren en pakte zo de winst op basis van zijn betere halve finale. Homma werd dus tweede, voor zijn jonge landgenoot Sorato Anraku, die als enige een beetje in de buurt van de eerste twee kwam.

Lead vrouwen
Ook hier was Garnbret de grote favoriete en ook hier stelde de Sloveense niet teleur: alle andere finalistes waren geweest, geen van hen haalde de top, waarna Garnbret ogenschijnlijk moeiteloos naar de top klauterde en de winst pakte. Luo Zhilu pakte met plek twee opnieuw een mooie podiumplek voor eigen publiek, voor de Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun.