Euclid-ruimtetelescoop onthult eerste kleurenbeelden van verre sterrenstelsels

De Europese ruimtetelescoop Euclid heeft de eerste gedetailleerde kleurenbeelden van de missie gepubliceerd, die spectaculaire inzichten bieden in verre sterrenstelsels. De foto's werden gepresenteerd in het European Space Operations Center in Darmstadt. In het sterrenbeeld Orion zie je onder meer de zogenaamde Paardenkopnevel, spiraalstelsels, zogenaamde onregelmatige sterrenstelsels en 'indirect bewijs' voor het bestaan van donkere materie.

De wetenschappelijk projectleider bij Euclides, René Laureijs, verwees vooral naar het beeld van de zogenaamde Perseuscluster, een cluster van sterrenstelsels in het sterrenbeeld Perseus. Op de achtergrond bevinden zich meer dan 100.000 andere sterrenstelsels die zich op ongeveer tien miljard lichtjaar afstand bevinden en nog nooit eerder zijn waargenomen.

Laureijs en zijn collega's beoordelen een opname van een bolvormige sterrenhoop genaamd NGC 6397 als mogelijk bewijs voor het bestaan van zogenaamde donkere materie. Het feit dat er in de omgeving geen sterren te zien zijn, zou erop kunnen wijzen dat daar daadwerkelijk donkere materie aanwezig is.

Volgens de informatie overtreffen de eerste beelden de verwachtingen van de wetenschappers. Dankzij de grote kijkhoek kan de Euclid-telescoop grote delen van het heelal in hoge resolutie vastleggen. Euclid werd begin juli de ruimte in gelanceerd aan boord van een raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX.