FOK! Wat een weer-dossier: Vreemde dingen

herfstbanner

Goede-zondag!  

Mogge luitjes!  

Zelfs al sta je onder invloed van een hogedrukgebied, dan nog kan het weer vreemde trekken vertonen. Dat zagen we gisteren ook. Plekken met veel zon, maar ook soms uit het niets wat onverwachte dreigende luchten. Het bleef zelfs niet helemaal droog. Als de inversie en de hoge luchtdruk er niet waren geweest, dan waren er ongetwijfeld veel zware buien tot ontwikkeling gekomen. 

Dat komt ook door de warme tijd waar we mee te maken hebben. Het is een combinatie van factoren. Ik zal één dezer dagen eens gaan analyseren hoe de situatie zich bijvoorbeeld rondom New York zo uit de hand heeft kunnen lopen. Je kan er echter niet om heen dat grote rampen elders dit jaar vaak onder geschoven kindjes zijn, en dat iedereen zich nu rot schrikt omdat het New York is, ik noem bij deze Griekenland, Libie... 

Ik moet dan ook eerlijk zeggen dat het plezier in deze hobby wel langzaam verdwijnt, en ik zie mijzelf inmiddels meer als professional, dan als amateur. Ik klaag en mopper wel eens, al dan niet als acteur, maar dit jaar is het wel zeer ernstig overal. 

Uiteindelijk nam de bewolking ook bij ons gisteren ook sneller toe, buiten de uitsmerende stapelwokjes. Het werd zelfs vrij dreigend, maar de lucht was dermate droog dat de echo's die je op de radar zag weinig te betekenen hadden. 

Inmiddels viel en valt er in de noordelijke helft wel wat regen, en ik ben bang dat men daar de zon vandaag niet veel te zien gaat krijgen. 

Vanochtend zijn er in het midden en zuiden flinke zonnige perioden en is het droog. In het noordelijk kustgebied is het bewolkt en kan eerst nog wat lichte regen vallen. De zuidwestelijke wind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vanmiddag blijft in het uiterste noorden de bewolking overheersen. In de rest van het land is er veel ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt tussen 19°C in het Waddengebied en 24°C in het zuiden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig.

Vanavond zijn er brede opklaringen, in het uiterste noorden is het overwegend bewolkt. Het blijft overal droog. De zuidwestenwind is matig.

Komende nacht is het droog. Het koelt af naar 16°C in het noordwesten en plaatselijk 12°C in het zuidoosten. Aan de kust staat een matige zuidwestenwind, boven land is er weinig wind.

Zolang de wind een zuidelijke voorkeur heeft, zal het niet snel afkoelen. Maandag kan het overal zelfs nog iets warmer worden. 

*Dames en heren*: Morgen is Ferdy er weer met méér weer (Frank Deboosere).   

 Zacht herfstweer (Foto: Pixabay)
Zacht herfstweer (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.