FOK! Wat een weer-dossier: mooi nazomerweer

herfstbanner

Goede-zaterdag!  

Even kijken of ik het nog kan. Wanneer zou mijn laatste officiele weerbericht zijn geweest? Een maand of 10/11 geleden denk ik alweer. Dit weekend is Ferdy afwezig dus is er even vervanging opgetrommeld.  

Laten we eerst maar eens even kijken naar de afgelopen maand. Het was een bijzonder zachte maand, en dat zal niemand zijn ontgaan. Waarschijnlijk komen we gemiddeld gezien rond de 17,4 graden uit, en dat is maar liefst 3 graden te zacht. Doordat we halverwege de maand een sterk wisselvallige fase beleefden en er zelfs wat frissere dagen tussen zaten is het gemiddelde niet nog veel hoger uitgevallen. 

Verder was het ook uitermate zonnig. Landelijk gezien komen we rond de 190 uur zon uit, terwijl 153 uur de norm is. De verschillen waren vrij groot, want in het binnenland kwamen we ruim boven de 200 uur uit, terwijl het langs de kust iets minder was. Dit had uiteraard te maken met de soms zware buien aldaar. 

De verschillen in neerslag waren ook behoorlijk fors, maar dat is in september wat gebruikelijker, aangezien het warme zeewater een goede bron is voor soms hevige neerslag. Dat zag je deze maand dus ook. Met name een week geleden kwam het in het zuidwesten tot een spectaculair onweer, terwijl het die zaterdag in het noordoosten feest was. 

Doordat de neerslag zo grillig was, konden de hoeveelheden van plaats tot plaats sterk verschillen. Zowel in delen van het zuidwesten als in grote delen van het oosten/noordoosten viel er niet meer dan zo'n 40 mm. Noord-Holland was met afstand het natste met name aan de kust. Wijk Aan zee komt met 122 mm op de proppen, terwijl Den Helder met 115 mm ook opvallend hoog scoort. Texel vinden we met 111 mm op de derde plaats terug. 

Uw Primeurman had ook niet veel te klagen met 110 mm. Met name het onweer 1,5 week geleden was zeer fraai, en zeker één van de zwaarste van de laatste jaren. 

Toch was het vaak ook zeer zonnig weer, dus eigenlijk was er voor ieder wat wils. 

Gisteren trok er een zwakke storing over en was het weerbeeld even wat minder aangenaam. Op de meeste plaatsen is wel wat regen gevallen, maar de hoeveelheden waren niet erg groot. Méér dan 5 tot 7 mm ben ik nergens tegen gekomen. Uiteindelijk klaarde het vanuit het westen weer flink op en ook de nadrukkelijk aanwezig wind nam na passage van het front af. 

Afgelopen nacht onstonden er met name in het zuiden enkele mistbanken. Verder was het ook prima slaapweer, en dit na erg warme nachten eerder deze week. 

Vandaag is het prima weer om naar buiten te gaan. Er is flink wat ruimte voor de zon en het blijft droog. Er trekken hooguit een paar wolkenvelden over. Er staat verder eem matige zuidwestelijke wind. Later op de avond komt er wel wat meer bewolking, maar ook dan blijft het droog. De temperatuur komt uit op zo'n 18/19 graden. 

Zondag komen er weer bijna een handvol graden bij en ook dan is het droog met veel ruimte voor de zon. 

Fijn weekend & tot morgen!

Weerman P. 

 

Buienwolk (Foto: Stephan5)
Dit was één van de befaamde missers dit seizoen. Niet lang daarna kwam er een sterke zeewind  en was het gedaan met de pret. (Foto: Stephan5) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.