Vrouwen krijgen nieuwe wereldkampioen voetbal, zinderend slot Australië - Frankrijk

Op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland gaat het vrouwenvoetbal sowieso een nieuwe wereldkampioen krijgen. De Verenigde Staten en Duitsland gingen er in de groepsfase al uit, Noorwegen sneuvelde in de achtste finales en in de kwartfinales is nu ook het doek gevallen voor Japan.

Japan - Zweden
Na de Nederlandse wanprestatie tegen Spanje nam Zweden het op tegen Japan. Dat ging goed en na een ruim half uur opende Amanda Ilestedt de score, kort na rust gevolgd door een benutte penalty van Filippa Angeldahl. Japan kreeg nog een penalty nadat een Japanse speelster met haar eigen voet in het gras bleef haken, maar die ging mis. Wel kwam er nog een treffer om de spanning terug te brengen, maar de late goal van Honoka Hayashi kon het tij niet meer keren.

Australië - Frankrijk
In een uitverkocht Lang Park in Brisbane namen de Matildas het op tegen Frankrijk, wat een prima wedstrijd werd edoch zonder ook maar één enkele goal - Frankrijk was er even bijzonder dicht in de buurt, maar de bal ging er niet in. Penalties waren na een doelpuntloze verlenging nodig, wat een zinderende ontknoping werd. De Australische keepster Mackenzie Arnold stopte de vijfde penalty, maar op matchpoint schoot ze gelijk daarna zelf en die ging mis. We gingen nog even door, een penalty van Kenza Dali moest opnieuw genomen worden en Arnold stopte die beide keren. Na een misser van Vicki Bècho mocht Cortnee Vine aanleggen en zij maakte het dan eindelijk af: Australië naar de halve finales.

Engeland - Colombia
De ploeg van Sarina Wiegman had het in de vorige ronde al uiterst lastig met Nigeria, dit keer bleek ook Colombia bijzonder pittig. Sterker nog, in de 44e minuut schoot Leicy Santos de Zuid-Amerikaanse ploeg op fraaie wijze naar de 0-1. Toch ging men met een domper de rust in: Lauren Hemp trok de stand nog voor rust gelijk. Na twintig minuten in de tweede helft zette Alessia Russo de Engelse ploeg op voorsprong en die wisten ze vast te houden, waardoor Engeland net als in de vorige twee edities in de halve finales staat - de finale bereikten ze nog nooit.