'Te gevaarlijk om uitgebrande auto's uit Fremantle Highway te verwijderen'

Ruim 2700 uitgebrande auto's kunnen niet van het beschadigde vrachtschip Fremantle Highway worden gehaald, meldt Dagblad van het Noorden. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vindt het te risicovol om te werken op de uitgebrande dekken van het schip. Deze dekken zijn deels ingestort, daarnaast is er een klein risico dat de Li-ion accu's opnieuw ontbranden.  Ook duurt het even voordat de benodigde machines ter plaatse kunnen zijn. 

Bij een inspectie van schade aan het schip bleek dat de bovenste dekken van het schip door de extreme hitte het zwaarst zijn getroffen. Op de onderste vier dekken, waar geen brand lijkt te zijn geweest, lijkt de lading in een redelijke tot goede staat. Dit zou om zo'n 1000 auto's gaan die nog in staat zijn om te rijden of te rollen. De machinekamer van het schip bleek nog intact te zijn. 

De Fremantle Highway mag tot uiterlijk 14 oktober aan de kade in Eemshaven  blijven liggen. Vanaf 15 oktober is er geen plaats meer vanwege een reservering voor een ander schip. Het is nog onbekend waar het vrachtschip daarna naartoe gaat.

In de nacht van 25 op 26 juli ten noorden van Ameland ontstond er een forse brand op de Fremantle Highway. Omdat Het vuur niet te blussen was moesten alle 23 bemanningsleden van boord. Eén van hen kwam hierbij om het leven, anderen raakten gewond. Pas na enkele dagen blussen was de brand onder controle, en kon het worden versleept naar een haven.