Tour: Etappe 12 - De aanvallers mogen weer los

De elfde etappe van de Tour de France was een overzichtelijke: drie renners reden een beetje voor lul in een kansloos kopgroepje, hopelijk vooral omdat ze gewoon geen zin hadden in het peloton, en Jasper Philipsen was vervolgens oppermachtig in de eindsprint.

Vandaag weer een wat andere etappe, in principe geen reguliere massasprint. De heren stappen in Roanne op de fiets en kregen dan bijna 169 kilometer voor de kiezen op weg naar Belleville-en-Beaujolais. We gaan niet het hooggebergte in, maar de klimmersbenen kunnen maar beter wel mee worden genomen: het gaat constant op en neer.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat het eerste deel van de etappe bestaat uit een paar klimmen, waaronder twee van de derde categorie. Na een soort overgang gaan we richting de finale, met één klim van de derde categorie gevolgd door twee van de tweede categorie. Daarna is het grotendeels dalen, met nog wat oplopende stukken tot aan de finish.

De etappe start even na één uur, na een neutralisatie van een kwartier kan er echt gekoerst worden. Eurosport is er uiteraard ewer gelijk live bij op Eurosport 2 en de online kanalen, de NOS en Sporza laten het mogelijk spetterende openingsuur weer eens schieten. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)