Tour: Etappe 10 - We gaan weer door, tijd voor aanvallers

De eerste rustdag van de Tour de France 2023 is achter de rug, en daar was men ook wel een beetje aan toe. Het was een bijzonder interessante openingsweek, met vanaf dag één al de nodige strijd tussen topfavorieten Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar - inmiddels lijken ze aan elkaar gewaagd te zijn, Vingegaard staat zeventien tellen voor de Sloveen in het klassement.

Vandaag gaan we verder met week twee, te beginnen met de tiende etappe. We beginnen in een soort attractiepark, Vulcania, en zetten koers voor een 167 kilometer lange rit naar Issoire, waarbij we onder meer langs de mythische Puy-de-Dôme rijden, de plek waar de finish zondag lag. Prachtige beelden vandaag, zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien barst het van het natuurschoon in de omgeving.

Het is vooral een klassieke heuvelrit vandaag, met in totaal vijf gecategoriseerde klimmen - vier van de derde en één van de tweede categorie. De eerste vier zitten wel in de eerste helft van de etappe, de laatste volgt op een ruime twintig kilometer van de meet, waarna we nog grotendeels af gaan dalen richting Issoire, met een licht naar beneden lopende finale.

Het wordt een bloedhete dag, met temperaturen van ver boven de dertig graden, geen pretje voor de renners. Die mogen om iets over één opstappen, vanaf 13.20 uur gaan we dan los met ongetwijfeld een hele berg aanvallen. De NOS en Sporza hebben wederom weinig interesse in de koers en schakelen pas een uur later in, Eurosport is er met de diverse kanalen uiteraard gelijk live bij - Eurosport 2 en online, in dit geval.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)