Blinken sluit langdurige onderhandelingen over de grenzen van Oekra´ne niet uit

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sluit langdurige onderhandelingen over de toekomstige grenzen van Oekraïne niet uit. De beslissing daartoe ligt echter bij de Oekraïners, benadrukte hij tegenover een parlementaire commissie in Washington. Elk vredesakkoord moet "rechtvaardig en duurzaam" zijn.

Blinken benadrukte dat de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne behouden moeten blijven. "Maar hoe dit specifiek in het gebied wordt gedefinieerd, is aan de Oekraïners om ons te vertellen." Tegelijkertijd voegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken eraan toe: "Ik geloof dat er gebieden zijn in Oekraïne waar Oekraïners vastbesloten zijn om het gevecht aan te gaan. En misschien zijn er gebieden waar ze besluiten dat ze op andere manieren dat willen proberen te heroveren."

Volgens waarnemers liet het hoofd van de Amerikaanse diplomatie weten dat Washington niet gelooft dat het waarschijnlijk is dat de troepen van Kyiv alle door Rusland bezette Oekraïense gebieden, met name de Krim, zullen heroveren.