Republikeinen klagen dat Biden laks was bij 'spionballon', Trump liet balonnen gaan

Prominente politici van de Republikeinse Partij hebben de Amerikaanse president Biden opnieuw beschuldigd van een slappe houding jegens China inzake de 'spionageballon'. 

Republikein Scalise zei in Washington dat de Chinese ballon boven het land een bedreiging vormde voor de nationale veiligheid. Door zijn lakse optreden zou Biden de ballon zijn spionagemissie hebben laten vervullen. De Republikeinse senator Cruz zei dat Biden de ballon had moeten neerhalen zodra deze het Amerikaanse luchtruim binnenkwam. Democratische senaatsleider Schumer noemde de kritiek voorbarig. Het dient alleen partijdige doeleinden.

Biden zal later vanavond de bevolking toespreken in een State of the Union-toespraak. Hij zal naar verwachting ook ingaan op de vermeende spionageballon en de betrekkingen met China. Biden had eerder zijn acties verdedigd. Een analyse van de ballonrestanten moet informatie opleveren over welke informatie de ballon daadwerkelijk heeft kunnen verzamelen.

De kritiek van de Republikeinen is enigzins opmerkelijk te noemen  omdat tijdens de ambtsperiode van Donald Trump als president ten minste drie vermoedelijke Chinese spionageballonnen  onopgemerkt over de VS heen vlogen volgens defensiefunctionarissen.

De VS hebben de ballonnen destijds niet gedetecteerd, zei generaal Glen VanHerck, daarbij verwijzend naar een "domeinbewustzijnskloof". Volgens de New York Times en Bloomberg werden de ballonnen aanvankelijk geclassificeerd als UFO's.

De VS hebben ze daarna geclassificeerd als surveillanceballonnen, op basis van aanvullende informatie. Generaal VanHerck, de ambtenaar van het Pentagon die verantwoordelijk is voor de Amerikaanse luchtruimverdediging, zei maandag dat de militaire inlichtingendienst toendertijd niet optimaal functioneerde.

Afgelopen maandag bevestigde John K Kirby, een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, dat er ballonnen over de VS vlogen tijdens de ambtsperiode van Trump. Op Truth Social deed Trump de rapporten af als "desinformatie".