University of California maakt excuses voor het experimenteren met gevangenen

De medische faculteit van de University of California in de VS heeft excuses aangeboden voor experimenten met gevangenen in de jaren zestig en zeventig. Dat blijkt uit het rapport van een universitair programma. 

Bij sommige experimenten werden pesticiden en onkruidverdelgers op de huid van de mannen aangebracht en in hun aderen geïnjecteerd. In andere experimenten plaatsten onderzoekers muggen in de buurt van de armen van proefpersonen of direct op de huid van proefpersonen om te bepalen hoe aantrekkelijk de menselijke gastheer was voor de muggen.

Volgens een artikel uit 1977 in de studentenkrant van de universiteit, The Synapse, hadden gevangenen zich vrijwillig aangemeld voor studies en kregen ze hiervoor $ 30 per maand betaald voor deelname. Het onderzoeksrapport van de Universiteit van Californië stelt daarentegen dat de betrokken artsen "twijfelachtige manieren" gebruikten om de proefpersonen over te halen om deel te nemen aan de experimenten. Zo werden operaties uitgevoerd bij mannen die geen van de ziekten hadden waarvoor ze behandeld werden tijdens het experiment. 

De woordvoerder van de universiteit, Lowenstein, zei dat de universiteit zich verontschuldigt voor de schade die de experimenten hebben veroorzaakt aan de getroffenen, hun families en de gemeenschap.