Amerikaanse wetgevers willen TikTok verbieden

Amerikaanse wetgevers hebben in beide kamers van het Congres wetgeving ingediend om de Chinese video-app TikTok te verbieden. De voorstellen werden tweeledig ingediend door zowel de Republikeinen als de Democraten.

In een aankondiging zei de Republikeinse senator Rubio ( Florida) dat het voorstel alle sociale media-transacties die door China of Rusland zijn beïnvloed, zouden moeten verbieden. TikTok is een app waarop users korte filmpjes uploaden over van alles en nog wat en andere users deze bekijken. TikTok zou door het gebruik van de App dagelijks de gegevens verzamelen van enkele miljoenen Amerikaanse kinderen en volwassenen.

Er is nog niet op het wetsvoorstel gereageerd door TikTok-moeder Bytedance of de regering in Peking. China heeft beschuldigingen van spionage middels Tiktok altijd ontkend.

Afgelopen oktober waarschuwde FBI-chef Wray dat de Chinese overheid de app zou kunnen gebruiken om de gegevens van Amerikaanse burgers in handen te krijgen. Ook kunnen ze de aanbevelingsalgoritmen van de software manipuleren om daarmee invloed uit te oefenen op de kijkers van de filmpjes. Verschillende staten hebben de installatie van TikTok op apparaten die onder hun jurisdictie vallen, verboden. President Trump wilde in 2020 Amerikanen al verbieden de app te downloaden, maar slaagde daar niet in.