Supersweep voor Oostenrijkse rodelaars bij start World Cup-seizoen: acht uit acht

Op de bobslee- en rodelbaan van het Oostenrijkse Innsbruck is het World Cup-seizoen ook voor de rodelaars van start gegaan, waarmee elke olympische wintersport inmiddels onderweg is met het nieuwe, post-olympische seizoen. De massaal aanwezige thuisfans konden juichen, want Oostenrijk deed het extreem goed voor eigen publiek.

Vrouwendubbels
Het was flink spannend in de eerste echte World Cup-run voor de vrouwendubbels ooit, waarin Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk de snelste waren. Het Duitse duo Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal volgde op 0,101 seconden, één duizendste voor Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië en met Anda Upite en Sanija Ozolina uit Letland op 0,155 seconden verder nog als voornaamste uitdaagsters.

Upite en Ozolina behielden in run twee in elk geval ruimschoots hun positie, waarna Vötter en Oberhofer er 0,073 seconden onderdoor doken. Met 0,057 seconden waren de vanuit de junioren al ervaren dubbelrodelaarsters Degenhardt en Rosenthal nog wat sneller, met nog één slee te gaan. Egle en Kipp lieten er geen gras over groeien en met 0,176 seconden pakten ze een historische eerste zege.

Vrouwen
Op haar thuisbeen was de Oostenrijkse Madeleine Egle in de eerste run de snelste met een prima voorsprong, maar achter haar was het razendspannend. De Duitse Julia Taubitz stond op 0,140 seconden, vier duizendsten voor de Amerikaanse Emily Sweeney. Ook het Duitse duo Dajana Eitberger en Anna Berreiter (beiden +0,193) en het Amerikaanse duo Summer Britcher (+0,201) en Ashley Farquharson (+0,210) zaten nog bovenop de podiumplekken.

Farquharson leverde haar plekje in run twee in bij de Oostenrijkse Hannah Prock, Britcher verloor zelfs vier plekken en met 0,020 seconden kwam ook Berreiter tekort. Eitberger zakte zes plekken terug op het slechter wordende ijs, maar Sweeney kreeg het wél voor elkaar en pakte met 0,170 de leiding, waarna ze zag dat Taubitz 0,032 seconden trager was. Op Egle stond echter geen maat en met 0,216 seconden voorsprong pakte ze de winst en kon het massaal aanwezige publiek wéér aan het feest, nadat haar zusje bij de dubbels al won.

Mannendubbels
Hier maakten de Oostenrijkers de dienst uit: Thomas Steu en Lorenz Koller waren het snelst, hun landgenoten Juri Gatt en Riccardo Schöpf volgden op 0,083 seconden. De Duitse topduo's Sascha Eggert/Toni Benecken (+0,117) en Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,120) zaten er ook vlak achter, net als Martins Bots/Roberts Plume uit Estland (+0,132) en de Italianen Ivan Nagler/Fabian Malleier (+0,138).

Nagler en Malleier kwamen in run twee 0,095 seconden achter de Oostenrijkers Müller/Frauscher terecht en op 0,070 seconden redden ook Bots en Plume het niet. Zelfs Wendl en Arlt kwamen tekort, het Duitse topduo zat er precies vijf honderdsten achter, waarna landgenoten Eggert en Benecken de Oostenrijkers tot op 0,023 naderden - niet genoeg, en zo was een Oostenrijkse zege met twee teams te gaan al zeker. Gatt en Schöpf wisten met 0,083 seconden voorsprong wél de leiding te pakken en dat leverde de winst op: Steu en Koller eindigden op 0,079 seconden op plek twee in een geheel Oostenrijks podium.

Mannen
De Oostenrijkse dominantie werd er bepaald niet minder op: Nico Gleirscher voerde het veld na één run aan, voor Jonas Müller (+0,032), Wolfgang Kindl (+0,100) en David Gleirscher (+0,111), die de Oostenrijkse top-4 completeerde. Op 0,194 seconden bleef alleen de Italiaan Dominik Fischnaller een beetje in de buurt, de rest zat al op ruim meer dan drie tienden van een seconde achter Gleirscher.

In de tweede run maakte Fischnaller grote indruk en behield hij ruimschoots zijn positie, waarna David Gleirscher met 0,019 seconden toch voor de Italiaan bleef. Kindl ging nog een stuk harder en gleed met 0,172 seconden naar de leiding, waarna hij Müller met 0,051 bleek te passeren. Nico Gleirscher hield het echter vol en met 0,044 seconden pakte hij de zege en voerde hij de indrukwekkende Oostenrijkse top-4 aan.

Sprint mannendubbels
Het was bepaald niet net zo'n dominante vertoning voor de Oostenrijkers, maar goed deden ze het wel: Müller en Frauscher waren het snelst, met de Letten Bots/Plume op 0,015 seconden en de Duitsers Hannes Orlamünder en Paul Gubitz op 0,036 seconden. Ook Gatt/Schöpf (+0,044), Eggert/Benecken (+0,066) en Nagler/Malleier (+0,068) waren snel, maar net niet snel genoeg voor het podium.

Sprint vrouwendubbels
Net als in de regulierewedstrijd konden thuisfavorieten Selina Egle en Lara Kipp juichen: ze klopten Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië met 0,082 seconden. Anda Upite en Sanija Ozolina uit Letland werden op 0,113 seconden derde en hielden de Amerikaanse dames Summer Britcher/Emily Sweeney (+0,165) zo van het podium.

Sprint vrouwen
Het Oostenrijkse Egle-feestje werd op indrukwekkende wijze afgesloten: Madeleine pakte de sprintzege door Sweeney 0,019 seconden achter zich te laten. Het was uiterst spannend, want de Duitse Julia Taubitz volgde op slechts 0,029 seconden, voor de Oostenrijkse Hannah Prock (+0,048) en de jonge Duitse ster Merle Fräbel (+0,086).

Sprint mannen
Acht wedstrijden en ook de achtste en laatste leverde Oostenrijkse winst op: Nico Gleirscher maakte de indrukwekkende sweep compleet voor het thuisland, hij versloeg landgenoot Wolfgang Kindl met 0,012 seconden. Dominik Fischnaller zat er op 0,034 seconden tussen, maar met David Gleirscher (+0,067) en Jonas Müller (+0,128) was de top-5 stevig Oostenrijks gekleurd.