Noren pakken dubbel 1-2'tje op noordse combinatie in Noorwegen

De World Cup in de noordse combinatie is dit weekeinde in actie gekomen in Lillehammer, waar de vrouwen vrijdag en zaterdag hun wedstrijden hadden en de mannen zaterdag en zondag. Wat de winst betreft was vooral zaterdag spannend, maar de strijd om de podiumplaatsen was op beide dagen leuk.

Zaterdag
Jens Lurås Oftebro was weer eens lekker bezig op de schans en pakte de koppositie met zijn sprong, met twee mannen in zijn buurt: de Japanner Ryota Yamamoto en de Oostenrijker Mario Seidl mochten het langlaufen drie en acht seconden na Oftebro beginnen. Topfavoriet Jarl Magnus Riiber uit Noorwegen sprong zich naar plek vier op 22 seconden van zijn landgenoot, met World Cup-leider Julian Schmid uit Duitsland op de zesde plek (+0:35). Gevaar leek verder ook te komen van Jørgen Gråbak uit Noorwegen (+1:25), de Duitser Vinzenz Geiger (+1:26), de Finnen Eero Hirvonen (+1:32) en Ilkka Herola (+1:42) en eventueel Johannes Rydzek uit Duitsland (+1:44).

Na de eerste 2,5 kilometer ronde langlaufen had Oftebro de leiding in handen, terwijl Riiber zich bij Seidl en Yamamoto gevoegd had en op achttien seconden van de leider zat. Halverwege had Riiber zich losgewerkt van de andere twee en opende hij de jacht op Oftebro, maar die sloeg zijn poging zowaar op knappe wijze af. Oftebro pakte een prima zege, Riiber bolde als tweede over de meet en een inmiddels forse groep sprintte voor plek drie - Geiger was daar de beste en kwam knap op het podium, voor Gråbak.

Zondag
Dit keer was Riiber ouderwets de beste op de schans en er waren er maar vier die binnen een minuut van de Noor bleven: Seidl verloor zestien seconden, Oftebro leverde er 28 in en had zo nog wel een goede podiumkans. Seidl's Oostenrijkse landgenoot Franz-Josef Rehrl mocht na 58 seconden vertrokken, kort voor de Fransen Matteo Baud (+1:02) en Laurent Muhlethaler (+1:06). Schmid startte na 1:24 minuten en met Manuel Faisst, Johannes Rydzek, Vinzenz Geiger en Eric Frenzel startte er binnen twee seconden (+1:42-1:43) een volledig Duits kwartet.

Na één ronde was Seidl teruggevallen tot bij Oftebro, maar bij Riiber kwamen ze niet in de buurt. Halverwege waren ze nog steeds samen, inmiddels 44 tellen achter Riiber en 26 seconden voor Muhlethaler, Baud en Rehrl. In de laatste ronde liet Oftebro Seidl staan, terwijl de Oostenrijker de achtervolgers zag naderen. Riiber won met overmacht, Oftebro pakte de tweede plek en Seidl werd nog ingerekend in de laatste meters. Het waren echter niet de Fransen, maar de Duitse locomotieven Geiger en Rydzek die in de allerlaatste meters nog naar plek drie en vier sprintten.