Portugal met moeite langs veerkrachtig Ghana, Ronaldo scoort ook op 5e WK

Op het wereldkampioenschap voetbal zijn bijna alle deelnemende landen in actie gekomen. Brazilië en Servië trappen om 20.00 uur af en zijn de laatste twee teams, nadat Portugal een bijzonder moeizame zege op Ghana boekte in groep H.

Al na tien minuten kreeg Cristiano Ronaldo een eerste kans, maar doelman Lawrence Ati Zigi had er niet al te veel moeite mee. De vedette kopte even later naast en na een goed half uur scoorde hij wél, maar die werd afgekeurd wegens een overtreding op Alexander Djiku.

Een uiteindelijk wat gezapige eerste helft kende bepaald geen vergelijkbaar vervolg: de tweede helft begon beter en na een goed kwartier volgde een beslissend moment. Ghana-verdediger Mohammed Salisu raakte Ronaldo aan, die nog voor Salisu's tackle goed en wel onderweg was ging liggen én de penalty mee kreeg van de Amerikaanse arbiter Ismail Elfath: 1-0, want Ronaldo schoot onverbiddelijk raak en werd zo de eerste speler ooit die op vijf WK's tot scoren kwam.

Ghana gaf echter niet op en een goede acht minuten later wist Mohammed Kudus de bal op fraaie wijze bij André Ayew te krijgen, die de gelijkmaker erin werkte. Het duurde ook nu weer niet lang voor de volgende ommekeer een feit was, dit keer aan Portugese zijde: de kort daarvoor nog irritant provocerende João Felix werkte de 2-1 binnen, Rafael Leão tekende voor 3-1.

Met nog een kleine tien minuten te spelen was er ineens tóch weer hoop voor Ghana, want Osman Bukari maakte de aansluitingstreffer. De Afrikanen bleven aanvallen, maar zonder succes, hoewel het in de allerlaatste seconden nog bijna lukte: doelman Diogo Costa stond te slapen en Inaki Williams profiteerde bijna door de bal van achteren af te pakken, maar hij gleed vervolgens weg.