Russische raketten op Kyiv e.a.: 'Burgerdoelen blijkbaar legitiem doel in deze oorlog'

Bij raketaanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn volgens de politie zeker vijf doden gevallen. Er zijn ook twaalf gewonden. Andere bronnen spreken van acht doden en 24 gewonden.Volgens burgemeester Klitschko waren er verschillende inslagen in het centrum van Kiev. Er werden ook explosies gemeld uit vier andere steden, zoals Lviv in het westen van het land en Mykolaiv in het zuiden, evenals de stad Zaporizja.

De Oekraïense president Zelenskyy schreef Telegram dat Rusland probeerde Oekraïne te vernietigen. Bovenal richt Moskou zich op de kritieke infrastructuur van het land.

Medvedev roept op tot "vernietiging van terroristen"
Het plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Medvedev, had Oekraïne eerder gedreigd met vergelding voor de explosies op de Krimbrug. In een interview met een mediavertegenwoordiger dicht bij het Kremlin, zei Medvedev dat het antwoord van Moskou op 'deze misdaad' alleen kon zijn - ik citeer - "directe vernietiging van de terroristen". De burgers van zijn land zouden hierop wachten, alle rapporten waren afgerond en conclusies waren getrokken. President Poetin had de ontploffing eerder beschreven als een 'terreurdaad' tegen kritieke civiele infrastructuur,  gaf de schuld aan de Oekraïense geheime dienst SBU en had voor vandaag een ontmoeting met de Veiligheidsraad gepland.

De brug tussen Rusland en de Krim, die strategisch en symbolisch belangrijk is voor Moskou, is zaterdag zwaar beschadigd geraakt nadat een bom ontplofte in een vrachtwagen. Meerdere wagons van een goederentrein vlogen in brand en een deel van de weg viel in zee.

'Burgerdoelen blijkbaar legitiem doel in deze oorlog'
Als je de oorlog niet kunt winnen, dan kun je wenden tot terreur. "Dat gebeurt nu, want ik heb de indruk dat dit heel veel burgerdoelen zijn”, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif bij WNL's Goedemorgen Nederland op NPO 1. De Kruif ziet dit optreden van president Vladimir Poetin als wanhoopsdaad, al zal het “de situatie op het slagveld zelf niet veranderen”, gaat hij verder. “Dit is terreur. Het is vreselijk om te zien dat burgerdoelen kennelijk een legitiem doel zijn geworden in deze oorlog.”