Speciale NS-dienstregeling voor Formule 1

Van 2 tot en met 4 september reizen racefans weer in groten getale naar Zandvoort voor de tweede editie van de F1 Dutch Grand Prix (DGP) op het circuit op Zandvoort. Een aanzienlijk deel reist per trein. Daarom rijdt NS tijdens dit lange weekend iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee.

Dit doen zij elke dag vanaf circa 8.00 uur tot 22.00 uur. Zo brengen ze maximaal tienduizend reizigers per uur naar de races en weer terug. Alleen met deze enorme operatie kunnen zoveel racefans in een korte tijd en op een duurzame en veilige manier naar de Formule 1 race gebracht worden. Het circuit ligt namelijk op loopafstand van het station.

Per racedag zijn er ruim 300 extra NS-collega's aan het werk om reizigers te helpen. Behalve de races op Zandvoort is er nog een aantal evenementen in het land waar reizigers naartoe gebracht worden. Om dit allemaal mogelijk te maken, past de NS ook in de rest van het land de dienstregeling aan. De complete dienstregeling voor dit weekend is vanaf vrijdag 12 augustus zichtbaar in de reisplanner van NS.

Omvangrijke operatie
Twaalf treinen per uur op dit traject is voor NS uitzonderlijk. Station Zandvoort aan Zee ligt aan het einde van een traject met twee sporen. Op een normale dag rijden er twee treinen per uur. Dit weekend krijgt station Zandvoort aan Zee met bijna 14 zoveel reizigers voor één keer de omvang van station Leiden.

Zoveel treinen per uur op dit traject met zulke grote aantallen reizigers betekent dat een eventuele verstoring direct grote impact kan hebben. ProRail en NS doen er alles aan om de kans hierop zo klein mogelijk te maken, maar wanneer die toch plaatsvindt zo snel mogelijk te verhelpen.

Belangrijkste maatregelen op een rijtje
Op donderdag, de avond voor het race-weekend, worden de benodigde Sprinter-treinen vanuit het hele land naar Amsterdam en Zandvoort verplaatst.

Van vrijdag tot en met zondag worden iedere dag ruim 300 collega's extra ingezet om racefans snel en veilig naar de Formule 1 races te brengen.

De treinen uit andere delen van het land richting Amsterdam zullen dit weekend waar mogelijk verlengd worden.

Tussen Amsterdam en Zandvoort wordt gereden met Sprinters op maximale lengte, voorzien van brede deuren en een gelijkvloerse instap, waardoor reizigers snel kunnen in- en uitstappen. Op iedere trein zitten twee machinisten (één voor en één achter) en een conducteur, zodat treinen na aankomst snel weer kunnen vertrekken.

De nieuwe perrons op station Zandvoort en een tijdelijke extra trap op station Haarlem, gerealiseerd door ProRail, helpen bij een goede scheiding tussen in- en uitstappende reizigers.

Op en rond de stations staan ook veel collega's paraat om reizigers te informeren, de weg te wijzen en alles in goede banen te leiden. Op de stations is de route voorzien van extra signing in de F1-sfeer. Zodat reizigers snel hun weg vinden.

Extra in- en uitcheckpalen zorgen ervoor dat reizigers zonder oponthoud het station in en uit kunnen.

Net als tijdens drukke stranddagen of grote evenementen worden reizigers gedoseerd toegang tot de perrons en treinen verleend. Zo wordt voorkomen dat grote mensenmassa's op het station samenkomen en wordt ervoor gezorgd dat de racefans zo snel en veilig mogelijk naar het circuit gebracht worden en 's avonds uiteraard weer naar huis.

NS en ProRail zorgen voor extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein met personeel. Vanuit veiligheid en doorstroming van het treinverkeer zijn alle overwegen afgesloten van Halfweg tot Zandvoort en gelden er omrijd-routes voor het wegverkeer.

Reisadvies Amsterdam - Zandvoort
Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Vorig jaar mocht het evenement met slechts tweederde van het aantal bezoekers doorgaan vanwege de toen geldende coronamaatregelen. Dit jaar zijn alle bezoekers welkom. Dit betekent nog meer treinreizigers richting het evenement.

Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raadt de NS reizigers aan vooraf online het 'NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour' aan te schaffen of om vooraf hun saldo op te laden.

Vanwege de grote drukte kunnen reizigers tijdens het Formule 1-weekend tot 14.00 uur geen fietsen meenemen in de treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag. Alle informatie en adviezen staan op een speciale webpagina.

Voor het hele land raadt de NS reizigers aan goed de reisplanner op de NS app of ns.nl te raadplegen voordat ze op reis gaan en ruim de tijd te nemen voor hun treinreis gezien de drukte en gewijzigde vertrektijden en sporen.