Zelenskyy belooft herovering van de Krim

"De Krim is Oekraïens en we zullen haar nooit opgeven." De Oekraïense president Zelenskyy benadrukt dit na explosies op het schiereiland. Intussen zijn er steeds meer aanwijzingen dat een aanslag - en niet een ongeluk zoals van Russische zijde wordt beweerd - de ontploffingen op de Russische luchtmachtbasis op de Krim heeft veroorzaakt.

Na explosies op een Russische luchtmachtbasis op de Krim heeft de Oekraïense president Zelenskyy zijn landgenoten een thuiskomst van het geannexeerde schiereiland beloofd. "De Krim is Oekraïens en we zullen haar nooit opgeven," zei hij dinsdagavond laat in Kyiv. Volgens de eerste beschikbare beelden hebben de ontploffingen ernstige schade veroorzaakt op de luchtmachtbasis van Saki in het westen van de Krim. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Maar het aantal en de kracht van de explosies wijzen op een gerichte aanval van Oekraïne. Het zou de eerste militaire aanval zijn op doelen op het Zwarte Zee-schiereiland, dat Rusland in 2014 annexeerde. Symbolisch zou het voor de Moskouse leiders een vergelijkbare klap zijn als het tot zinken brengen van de kruiser "Moskva", het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, medio april.

Rusland had Sukhoi Su-24 bommenwerpers en Sukhoi Su-30 gevechtsvliegtuigen gestationeerd op de Saki luchtmachtbasis ten noorden van Sevastopol. Veel aanvallen op doelen in Zuid-Oekraïne werden vanuit deze basis aangevlogen. 

De eerste video's van de basis na de explosies, die nog niet zijn geverifieerd, laten talrijke uitgebrande auto's, maar ook een vernielde Su-24 zien. Terwijl het Russische ministerie van defensie dinsdag zei dat er munitie door onachtzaamheid was ontploft, meldde de "New York Times" een Oekraïense aanval. De krant citeerde een hoge Oekraïense militaire officier die zei dat een door Oekraïne ontwikkeld wapen was gebruikt. Partizanen die loyaal zijn aan Oekraïne speelden ook een rol bij de aanval. Zelenskyy's  adviseur Olexij Arestowytsch sprak ook officieus van een aanval met een nieuw Oekraïens wapen, "terwijl onze partners nog geen lange-afstandsraketten sturen". De Oekraïense wapenindustrie boekt vooruitgang, zei hij. Arestovych noemde ook de mogelijke inzet van partizanen.

Foto's werpen twijfel over Russische verklaring explosies op vliegveld De Krim
Onder andere een Twitter draad van het account "GeoConfirmed" spreekt zich uit tegen de Russische verklaring. Volgens hun analyse liggen de twee plaatsen waar zich gelijktijdige explosies hebben voorgedaan zo'n 750 meter uit elkaar. Het is dan ook nauwelijks denkbaar dat twee keer "nalatig gedrag", zoals Rusland beschreef, zich op hetzelfde ogenblik zouden voordoen en tot explosies zouden leiden. Bovendien circuleert er nu een video waarop ten minste één vernield militair vliegtuig op het luchthaventerrein te zien zou zijn. Het Kremlin ontkende aanvankelijk dat er schade was aangericht aan militair materieel. Op video's zijn ook talrijke auto's van burgers te zien die als gevolg van de explosies zijn vernield.

Militaire deskundigen richten hun aandacht op de nieuwe Hrim-2 ballistische korte-afstandsraketten, die in Oekraïne zijn ontwikkeld en naar verluidt een bereik tot 500 kilometer hebben.

Zelenskyy: Deze oorlog begint en eindigt met de Krim
Met de annexatie van de Krim in 2014 heeft Rusland vanhet schiereiland één van de gevaarlijkste plaatsen in Europa gemaakt, zei Zelenskyy in zijn videotoespraak dinsdagavond. "Het Zwarte Zeegebied kan niet veilig zijn zolang de Krim bezet is," zei hij. "Deze Russische oorlog tegen Oekraïne, tegen het vrije Europa, is begonnen met de Krim en moet eindigen met de Krim, met zijn bevrijding." Rusland beschouwt het schiereiland als zijn grondgebied en heeft gedreigd met massale vergeldingsacties als Oekraïene de Krim gaat aanvallen. De meeste landen erkennen dat de Krim volgens het internationale recht nog steeds tot Oekraïne toebehoort.