Eerste olympisch biatlongoud beslist na zinderende sprint en forse wind

Op de Olympische Spelen in Beijing is het biatlon zaterdag van start gegaan. Dat gebeurde met een chaotische edoch fraaie gemengde estafette, waarin de teams bestaan uit twee vrouwen, gevolgd door twee mannen.

Harde wind
Italië begon sterk aan de wedstrijd: Lisa Vittozzi schoot ondanks de harde wind zowaar eindelijk eens goed, hoewel ze op weg naar de eerste wissel wel gepasseerd werd door de Noorse Marte Olsbu Røiseland - Vittozzi wisselde zestien seconden later.

Tiril Eckhoff en Dorothea Wierer namen de stokjes over, op een halve minuut volgde Wit-Rusland, waar Dzinara Alimbekava het overgaf aan Hanna Sola. Zweden en Rusland zaten ook nog binnen een minuut, met Hanna Öberg die zus Elvira op pad stuurde en Kristina Reztsova die Uliana Nigmatullina wegtikte.

Frankrijk naar de leiding
Wierer deed het indrukwekkend goed en wist haar laatste schietbeurt te redden door in de wind rustig de tijd te nemen. Voor Frankrijk kwam Julia Simon naar voren, nadat Anaïs Chevalier-Bouchet als startloopster problemen had gehad. Uitgerekend Simon, vaak toch niet de beste schutter, schoot in de loodzware staande schietbeurt alles raak en ging vervolgens op de ski's voorbij Wierer.

Frankrijk wisselde als eerste, vlak voor Italië, met Emilien Jacquelin en Thomas Bormolini die op pad konden. Elvira Öberg stuurde Martin Ponsiluoma namens Zweden vijftien seconden later op gang, op een halve minuut volgden Noorwegen met Tiril Eckhoff en het verrassende Amerikaanse team.

Rusland grijpt de macht
Jacquelin begon goed, maar bij het staand schieten werd de boel omgegooid: Alexander Loginov bracht Rusland naar de leiding, Sean Doherty schoot alles raak en volgde namens de VS, met Ponsiluoma en Jacquelin in de achtervolging.

Loginov vloog op de ski's en met een ruime voorsprong gaf hij het stokje door aan Eduard Latypov, op zo'n twintig tellen gevolgd door vier anderen: Ponsiluoma, Jacquelin, Doherty en Tarjei Bø namens Noorwegen, die het doorgaven aan slotlopers Sebastian Samuelsson (Zweden), Quentin Fillon Maillet (Frankrijk), Paul Schommer (VS) en Johannes Thingnes Bø (Noorwegen).

Zinderende finish
Latypov schoot strak en behield zijn voorsprong na de liggende schietbeurt, maar op de ski's en bij de staande schietbeurt verloor hij tijd. Fillon Maillet dichtte het gat en sloot aan, Bø volgde op tien seconden en Samuelsson zat daar weer achter.

De Zweed had geen puf meer en haakte af, maar de andere drie gingen samen op weg naar de eindsprint. Die werd door Bø ingezet en hij sprintte Noorwegen in een zinderend slot naar olympisch goud, voor Frankrijk en Rusland.