FOK! Wat een weer: herfst in de zomer

Hallo!

De legendarische wielerverslaggever Theo Koomen is terug! Ik dacht eerst dat het mijn goede collega _UserName_ was, maar het is toch echt de legendarische Theo zelf. Ik heb toestemming gekregen om zijn verslag van een etappe in de Achterhoek hier te plaatsen. Hij heeft niet alleen kennis van wielrennen, maar ook de meteorologie heeft voor hem géén geheimen!

'Ik was al vroeg op. Rond een uur of 7 was het 12,7 graden. Toen ik daarna op de fiets stapte om 08.15 was het 13,2 graden. De zon begon er steeds meer door te komen. Ik fietste eerst een kort rondje en dan met 42,8 km/u naar de track. Het mooiste moment van de dag was dat toen ik de weg kwijt was ik uiteindelijk bij mijn schoonmoeder terecht kwam. Na 23 km fietsen was het rond de klok van kwart voor 10 al meer dan 20 graden. Na wat vocht en voorbereiding op de terugweg werd het warmer en kwam er ook wat meer bewolking. Het bleef wel droog. Met een gemiddelde snelheid van 25,9 km/u, een afstand van 11,33 km en een tijd van 26 minuten en 15 seconden was ik thuis. Het bleef verder droog en warm'.

Dit aldus de ongelofelijke Theo Koomen. Toch vertrouwde ik het niet helemaal en bij nader inzien blijkt dit verslag tóch te zijn gemaakt door collega _UserName_.   

In de rest van het land waren er ook perioden met zon. Aan het einde van de dag kwam er wel geleidelijk meer bewolking opzetten. Op Terschelling viel er afgelopen nacht nog ruim 2 mm. De maxima die we vandaag haalden daar kunnen we de komende week alleen maar van dromen. In het zuiden werd het nog 26 graden, terwijl er in het midden en oosten 24 graden op de thermometers te zien waren. In het noorden en westen was het nog een graadje koeler.

Vannacht komen er dan buien opzetten. Deze trekken van west naar oost over het land. Er is een kleine kans op een onweersklap. De meeste buien zijn bestemd voor de noordelijke helft. Koud wordt het komende nacht zeker niet met minima van 14 tot 17 graden en de wind wakkert al wat aan.

Morgen krijgen we dan een nare dag. De wind draait naar het noordwesten toe en daarmee komt de aanvoer van uitermate frisse lucht op gang. Niet alleen dat, er zullen ook gebieden met verhoogde buienactiviteit passeren. Dit kan een groot gedeelte van de dag gebeuren. De kans op onweer is aanwezig, maar met name in de noordelijke helft. Het is met 17 tot 19 graden verre van aangenaam. Niet alleen dat. Ook de wind heeft er zin in morgen en neemt naarmate de dag vordert steeds verder in kracht toe. In het binnenland komt een dikke windkracht 5 te staan en aan de kust uiteindelijk kracht 7. In de avond is het nog niet gedaan, want dan is er met name in het noordwesten en op de Wadden kracht 8 mogelijk. Hierbij komen zware windstoten voor tot 80 km/u. Ik sluit echter niet uit dat de windstoten nog feller uitpakken tot 90 a 95 km/u. De windrichting is morgen westelijk en draait naar noordwest.

Dinsdag zijn er ook nog enkele buien mogelijk, maar de wind neemt wat af. Het kwik zou tijdens opklaringen misschien net de 20 graden kunnen halen. De rest van de week zijn er afwisselend opklaringen en wolkenvelden. Er kan een beetje regen vallen, maar op veel plaatsen blijft het wel droog. De temperaturen lopen weer iets op en komen tegen het einde van de week rond de 21 graden uit.

Tot ziens!

Fietstocht verdwaald (Foto: _UserName_)
Prima fietsweertje in de Achterhoek. Dit is nabij station Lichtenvoorde-Groenlo. (Foto: _UserName_)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.