Rotterdammer Delano G. (21) is vermoedelijke schutter aanslag Peter R. de Vries

Het Parool meldt dat misdaadjournalist Peter R. de Vries dinsdagavond is neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Peter R. de Vries was vanavond te gast bij RTL Boulevard. Nadat hij de studio verliet rond 19.30 uur en naar zijn verderop geparkeerde auto toeliep werd De Vries midden op straat neergeschoten.  

Kijk hier de persconferentie van 23.10 uur op NH Nieuws terug:

Bronnen in advocatenkringen en ooggetuigen van de schietpartij zeggen tegen de NOS dat er vijf schoten zijn gelost en dat De Vries ook in zijn hoofd is geraakt. Op sociale media gaan afschuwelijke beelden rond, waarop De Vries duidelijk herkenbaar te zien is met een hoofdwond. 

De politie is in de omgeving op zoek naar een lichtgetinte man met een tenger postuur, een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet. Mensen wordt gevraagd om hem niet zelf te benaderen en alarmnummer 112 te bellen als ze hem zien.

Update 20.55 uur:
Een verdachte is aangehouden op de A2 bij Breukelen, bevestigen meerdere bronnen tegenover het AD.

Update 22:03 uur:
Bij een speciale uitzending van RTL Nieuws vertelde een woordvoerder van de politie dat er beelden rondgaan van het slachtoffer en zij dringen er op aan om deze vooral niet te bekijken. Linken naar deze beelden worden verwijderd. Momenteel is een McDonalds afgezet door de politie en er gaan geruchten dat de verdachte zich daar bevindt. Het lijkt er momenteel op dat dit loos alarm is.

De politie kan, of wil, momenteel nog niet bevestigen dat de arrestatie op de A2 hier iets mee te maken heeft, ook wordt er tot op heden enkel nog gesproken over dat De Vries 'zwaar gewond' is.

Update 23.30 uur: In de persconferentie gaf Burgemeester Halsema aan dat Peter R. de Vries zwaar gewond is en nog steeds hard voor zijn leven vecht. Ze wenste de familie en dierbaren heel veel sterkte en noemde hem een nationale held, een zeldzaam moedige journalist onafhankelijk en vrij van geest. De politie was niet scheutig met informatie rond de aanslag op De Vries, omdat alles nog in onderzoek is. Wel deelde de politie mee dat De Vries van dichtbij is neergeschoten en dat ze vanavond op de A4 een auto met twee verdachten hadden aangehouden, waaronder de vermoedelijke schutter. Ook is er vanavond in Amsterdam-Oost een derde verdachte aangehouden op basis van zijn signalement, onderzocht wordt of deze verdachte daadwerkelijk betrokken is geweest bij de aanslag op De Vries.

De Hoofdofficier gaf aan dat de criminaliteit zeer is verhard en dat al het mogelijke wordt gedaan om de daders op te pakken. Hij benadrukte dat alle camerabeelden, vast en mobiel, veilig werden gesteld om te bekijken. Burgemeester Halsema gaf aan dat 'de stad' geschokt heeft gereageerd en dat de gemeente ondersteuning wil bieden in de vorm van slachtofferhulp aan de Amsterdammers die dit nodig hebben. 

De aanwezige media stelden diverse vragen over de mate van beveiliging van Peter R. de Vries en of het klopte dat een andere advocaat inmiddels beveiligd wordt. De politie wilde hier geen informatie over verstrekken.

De persconferentie werd gegeven door Hoofdofficier van Justitie Rene de Beukelaer, burgemeester Femke Halsema en Politiecommissaris Frank Paauw.

Hierna werd een tweede persconferentie gegeven bij de NOS door Mark Rutte en Ferd Grapperhaus; deze spraken hun ontzetting uit over de aanslag op De Vries en de vurige  wens dat de journalist overleeft. Verder bracht deze persconferentie geen nieuwe inhoudelijke informatie aan het licht.

Naast enorm veel reacties uit alle lagen van de bevolking heeft ook het Koninklijk Huis gereageerd op deze laffe daad.

Update 7 juli 12.45 uur: De twee verdachten die gisteravond op de A4 zijn gearresteerd voor de moordaanslag op Peter R. de Vries zijn een Pool van 35 jaar uit Maurik en een Nederlander van 21 die in Rotterdam woont en ook een verblijfplaats in Tiel heeft. De derde arrestant, een 18-jarige jongen die werd opgepakt in Amsterdam-Oost, is geen verdachte meer en is naar huis gestuurd. De twee verdachten zitten in volledige beperkingen en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Gedurende de avond en nacht zijn huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daar zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen. De beveiliging bij het VU Medisch Centrum is afgeschaald.

Het Parool meldt dat de verblijfplaatsen van de verdachten verwijzen naar een aanwijzing dat de aanslag uit de hoek komt van Ridouan Taghi. Meerdere jeugdvrienden van Taghi komen uit die contreien. 

De familie van De Vries heeft op Twitter gereageerd en hun dank uitgesproken voor de vele steunbetuigingen.

Update 22.30 uur: er is nog steeds geen ander bericht verschenen over De Vries zijn 'toestand'dan dat hij nog steeds voor zijn leven aan het vechten zou zijn. Inmiddels is er al wel meer bekend over de twee verdachten die nog vast zitten op verdenking van het plegen van de aanslag op De Vries.

De Poolse verdachte Kamil E. wordt ook in Polen gezocht voor diefstallen en overvallen volgens Poolse media. De tweede verdachte Delano G. is van Antilliaanse afkomst en zou op basis van het signalement de schutter zijn, hij is al eerder met de politie in aanraking geweest. De politie wil tot de voorgeleiding vrijdag, niets over de verdachten of de vermoedelijke toedracht meedelen.

Volgens Geen Stijl zou de vermoedelijke schutter rapper zijn geweest bij 101Barz. Volgens GS heeft BNNVARA alle beelden van de rapper op hun websites verwijderd.

Op de plek van de aanslag zijn door veel mensen bloemen neer gelegd als steun en eerbetoon aan De Vries.