Arizona wil gevangenen executeren met Zyklon B

De staat Arizona heeft plannen om waterstofcyanide, het dodelijke gas dat de nazi's in Auschwitz en andere vernietigingskampen gebruikten, te gebruiken om gevangenen in de dodencel te doden, zo blijkt uit documenten die zijn verkregen door Ed Pilkington van The Guardian.

Het Arizona Department of Corrections (ADC) heeft meer dan $ 2.000 uitgegeven aan het verkrijgen van de ingrediënten voor het gas, meldde The Guardian, daarbij verwijzend naar de gedeeltelijk geredigeerde documenten.

Cyanide werd gebruikt in beide wereldoorlogen – door Franse en Oostenrijkse troepen in de Eerste Wereldoorlog, en door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, aldus een factsheet uit 2014 van het Johns Hopkins Center for Health Security. De handelsnaam voor waterstofcyanide is Zyklon B.

Het ADC heeft ook een gaskamer opgeknapt in Florence, Arizona, die in 1949 werd gebouwd maar 22 jaar niet is gebruikt, meldde The Guardian. De kamer werd augustus 2020 getest op "operationele functionaliteit" en "luchtdichtheid" en in december, na een renovatie, gaven ambtenaren "mondeling aan dat de kamer operationeel is".

De door The Guardian gepubliceerde documenten bevatten ook instructies voor het bedienen van de gaskamer.

In een verklaring aan Insider zei het Arizona Department of Corrections, Rehabilitation and Reentry dat het "bereid is om zijn wettelijke verplichting na te komen en het uitvoeringsproces te starten als onderdeel van de wettelijk opgelegde straf, ongeacht de gekozen methode."

De laatste persoon die in de gaskamer in Arizona werd geëxecuteerd, was de Duitser Walter LaGrand, een gewapende overvaller die in 1999 ter dood werd gebracht. Een getuigenverslag gepubliceerd in de Tucson Citizen zei dat het LaGrand 18 minuten er over deed om te sterven. Een getuige meldde dat hij "hevig begon te hoesten - drie of vier luide hacks - en toen, in wat leek op zijn laatste momenten van bewustzijn, maakte hij een kokhalsgeluid voordat hij om ongeveer 21:15 uur voorover viel".

De wet van Arizona zegt dat iedereen die vóór november 1992 ter dood is veroordeeld, kan kiezen om te worden geëxecuteerd door een dodelijke injectie of dodelijk gas.

Maar er zijn al zeven jaar geen executies geweest na de mislukte doodstraf van de moordenaar Joseph Wood in 2014, meldde The Guardian. Het duurde twee uur voordat Wood stierf na 15 injecties terwijl hij naar adem snakkend en slikkend op een brancard lag. In april meldde de krant dat de staat 1,5 miljoen dollar had uitgegeven aan executiemiddelen, waaronder 1.000 flacons van 1 gram pentobarbital-natriumzout.

Pentobarbital is een kalmerend middel dat vaak wordt gebruikt in dierenartsenklinieken of bij zelfdodingen met hulp van artsen in Europa, meldde The New York Times in 2011. Het wordt ook in Arizona gebruikt in doses van 5 gram om een fatale overdosis te veroorzaken, aldus The Guardian.