'Migrantencrisis noopt VS te starten met bouw Trump's muur'

Het leek allemaal zo leuk, een zogenaamd 'humaan grensbeleid' aan de zuidgrens van de Verenigde Staten, met mogelijkheid tot burgerschap voor bijna iedereen. Sinds de nieuwe president in het Witte Huis zit is het aantal illegale grensoverschrijders echter explosief gestegen en vinden zij, vaak met behulp van drugscartels, hun weg massaal naar de VS. Alleen al in maart werden 16.000 kinderen die illegaal de grens vanuit Mexico overstapten, opgepakt.


Joe Biden (Foto: Drew Angerer/Getty Images)

"Er wordt geen meter muur meer bijgebouwd tijdens mijn ambtstermijn", zei Biden begin 2021 toen hij de bouw van het enorme veiligheidsproject stillegde. Dat lijkt nu niet meer zo zwart/wit te zijn en het vooruitzicht van Trump's muur begint aanlokkelijk te worden. Medio maart zou een beslissing genomen worden over Trump's muur, een deadline die al wat weekjes is verlopen.

'Inhumane omstandigheden', zo wordt het wel genoemd, de 'massale opslag' van vreemdelingen net over de grens van Mexico. Vele migranten, vaak alleenreizende kinderen, liggen massaal in veel te kleine hokken onder niets meer dan een aluminiumfolie dekentje. Binnen een maand steeg het aantal illegale grensoverschrijders in maart met 71 procent.

President Biden heeft voor het gemak zijn vice-president Kamal Harris verantwoordelijk gemaakt voor het oplossen van de crisis, maar zij sinds haar aanstelling als crisiscoördinator niet bij de grens gezien. Wel is zij druk bezig met de renovatie van haar nieuwe ambtswoning, iets dat ze ook al niet voor elkaar lijkt te krijgen.


Jonge kinderen hutje mutje opééngepakt (Foto: Dario Lopez-Mills - Pool/Getty Images)

Mexico vindt het inmiddels ook wel prima en, na afbraak van Donald Trump's succesvolle Migrant Protection Protocol, weigert het land gezinnen met minderjarige kinderen terug te nemen. De druk op de Amerikaanse immigratiedienst is zo enorm hoog, dat illegalen worden vrijgelaten en braaf moeten beloven zich later te melden voor een toelatingsprocedure.

Sleepy Joe beschuldigt Trump hilarisch genoeg van de grenscrisis. Trump zou onder andere de hoeveelheid bedden in opvangcentra expres verlaagd hebben. "Logisch", volgens de Republikeinen. Er was simpelweg geen vraag naar en het grensbeleid was vele malen efficiënter.

'Build that wall'
Daarom is het verfrissend om te horen dat een aantal Democraten toch stiekem de bouw van, een gedeelte van, de muur weer willen opstarten. Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas bijvoorbeeld, niet de minste, zit eraan te denken om bepaalde 'drukke' gaten in de muur af te bouwen.


Een kind loopt over andere kinderen in een meisjeskooi (Foto: Dario Lopez-Mills - Pool/Getty Images)

Andere volksvertegenwoordigers zien grote problemen met het huidige beleid, waarbij constant nieuwe locaties voor migrantencentra worden geopend. "Ze worden in militaire bases gestopt, in het congrescentrum van Dallas en de verantwoordelijke mensen zeggen dat ze het niet meer aankunnen. Het moet stoppen. Joe Biden moet zijn verschrikkelijk slechte beleid direct aanpassen", aldus afgevaardigde Steve Scalise.

Zelfs de pers werd een tijdlang de toegang geweigerd tot de opvangcentra, maar volgens regeringswoordvoerder Jen Psaki broedt de regering inmiddels keihard op actie rondom de enorme migrantencrisis aan de zuidelijke grens.