Hulporganisatie AAPP: meer dan 40 kinderen omgekomen bij geweld in Myanmar

Bij de protesten tegen de militaire junta in Myanmar zijn honderden mensen gedood, waaronder veel kinderen: volgens de lokale hulporganisatie voor politieke gevangenen (AAPP) zijn 44 kinderen gedood sinds de militaire coup twee maanden geleden.

Dit betekent dat het aantal vermoorde kinderen de afgelopen twaalf dagen meer dan verdubbeld is, aldus Save the Children. "We zijn geschokt dat, ondanks oproepen om hen te beschermen tegen schade, kinderen nog steeds het doelwit zijn van de dodelijke aanslagen", aldus de kinderbeschermingsorganisatie. Het is bijzonder gruwelijk dat verschillende kinderen in hun eigen huis zijn vermoord, waar ze veilig zouden moeten zijn, aldus de verklaring.

Het leger is buitengewoon wreed tegen de bevolking, het gebruik van traangas, rubberen kogels en scherpe munitie tegen de bevolking wordt niet geschuwd. Meer dan 2700 burgers werden gearresteerd, velen van hen tijdens nachtelijke invallen in hun huizen door het leger. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) hebben de militaire machthebbers ook honderden mensen gearresteerd, dit gebeurt deels op willekeurige basis of onder grof geweld met als doel de demonstranten te intimideren, volgens HRW-vertegenwoordiger voor Azië, Brad Adams.